L'alternativa per viure de manera sostenible

Una ‘casa passiva’, la qual té una eficiència energètica molt superior a les construccions tradicionals, s’éstà edificant a la carretera d’Engolasters

El futur, el més immediat, ja esdevé sostenible amb el medi ambient. El Principat s’apropa cada vegada més a un model de construcció eficient energèticament. És el cas, per exemple, d’un habitatge unifamiliar que s’està edificant a la carretera d’Engolasters, just abans d’arribar a la plana de l’església de Sant Miquel. Una ‘casa passiva’ amb estructura prefabricada que redueix un 50% el temps de construcció i aprima les factures.

L’arquitecte de la casa unifamiliar, Toni Riberaigua ha explicat que al projecte primer es va realitzar una base de formigó per adaptar-la al terreny i l’excavació pel pàrquing. “Un cop feta aquesta estructura va arribar el sistema prefabricat -l’immoble ja construït-, que vendria a ser com una caixa tancada la qual permet conservar molt bé la part calefactada de la casa. D’aquesta manera, creiem que el comportament energètic de la vivenda serà òptim”, ha afegit.

El projecte s’ha treballat amb un sistema prefabricat de fusta amb entramat lleuger, permetent una gran rapidesa d’execució. “Un cop realitzades les feines de base, en una setmana la casa va estar realitzada. Ara ja poden entrar els industrials d’interiors i prosseguir amb la feina”, ha argumentat Riberaigua. A més a més, els acabats exteriors respectaran l’estètica del país.

La llei de transició energètica i canvi climàtic marca que, ja des del gener, els edificis s'han de construir amb un consum d'energia pràcticament nul.

Respecte a l’estalvi energètic de l’immoble i davant l’eficiència prevista fins i tot s’han plantejat no ficar cap sistema de calefacció. L’arquitecte apuntava que “no és tan important el sistema energètic, sinó com mantenir la calor o la frescor dins l’edifici. El gruix d’aïllaments amb el que treballem fa que tot el voltant de la casa aconsegueixi mantenir la temperatura estable. Així doncs, l’estalvi econòmic serà molt significatiu”.

El secretari d’estat de medi ambient, agricultura i sostenibilitat, Marc Rosell ha declarat que la llei de transició energètica i canvi climàtic afavoreix aquest tipus de construcció, ja que des de principis d’anys els edificis s’han de construir amb un consum d’energia pràcticament nul. “L’avantatge d’aquestes construccions és que tenen un temps d’execució molt curt, utilitzen materials naturals, en cap cas es perden superfícies útils a l’habitatge i tenen un cost similar a altres obres”, ha explicat.

El secretari també ha destacat que s’ha treballat amb els diferents col·legis del sector per elaborar una guia d’aplicació que permetrà realitzar la transició cap a una construcció més sostenible. “Els enginyers i arquitectes estan potenciant molt aquest tipus d’habitatges perquè veuen que és un avantatge a l’hora d’edificar i dissenyar i pel que fa als constructors també veiem una implicació molt forta, ja que cada cop ofereixen més materials compatibles amb l’eficiència energètica”, ha conclòs Rosell.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending