‘Vigilància’ andorrana en un dels Estats clau en la cursa cap a la Casa Blanca

El conseller general Ferran Costa, membre de la delegació de l’OSCE per controlar les eleccions americanes, ha fet la seva tasca a Wisconsin, un dels territoris que encara ballen entre Biden i Trump

Biden o Trump. Trump o Biden. La incògnita persisteix. La jornada electoral que ha de servir per escollir el president dels Estats Units continua amb un recompte que es pot fer encara llarg i que no es descarta -ja no es feia abans però encara menys ara- que acabi davant la justícia. Les mirades de tot el món estan centrades en sis Estats que encara no estan clarament definits en favor d’un o l’altre candidat: Geòrgia, Carolina del Nord, Pennsilvània, Nevada, Michigan i Wisconsin. A aquest darrer, justament, és on el conseller general Ferran Costa ha estat enviat per l’OSCE.

El polític liberal forma part de la delegació de fins a 50 persones que l’assemblea parlamentària de l’organisme internacional ha enviat per observar el procés electoral. “Ens van desplaçar aquí, justament, perquè era un dels Estats clau”, explica. I ha quedat clar que és així. Qui guanyi aquí s’emportarà deu vots electorals decisius per arribar a la Casa Blanca. I el recompte, per ara, és força ajustat. Biden va per davant, sí; però el marge és encara curt.

costa eleccions

Relacionat

Pendents del duel Trump-Biden

La delegació va treballar de valent aquest dimarts. Des de les sis del matí fins passades les deu de la nit. Es van visitar diferents punts de votació, a ciutats com Milwaukee o Kenosha, aquesta darrera, recorda Costa, escenari de disturbis durant l’estiu arran que un home de raça negra patís severes lesions a conseqüència d’una més que polèmica detenció per part de la policia. Un lloc on, evidentment, els comicis s’han viscut amb una especial tensió.

“De bon matí, vam marcar quins punts de votació serien més interessants de supervisar. On som, la diversitat ètnica afegeix un component important”, comenta el conseller general. Després va tocar “fer el treball in situ; entrar als col·legis electorals i veure què passava”. Costa deixa clar que la delegació ha de fixar-se especialment en el fet que “l’accés universal al vot estigui garantit” i que “tot va segons els paràmetres estàndards de les democràcies consolidades”. Un altre escenari visitat va ser el lloc on es feia el recompte del previsiblement polèmic -escoltant les declaracions del mateix Trump- vot per correu.

IMG 20201103 WA0149
Costa conversa amb dos activistes que treballen per garantir el dret a vot de molts ciutadans.

No és el primer cop que el polític liberal viu de prop les eleccions a la Casa Blanca. “El 1992 vaig estar al debat entre George Bush pare i Bill Clinton”, recorda, tot remarcant que, fins i tot, va poder entrevistar per a la revista del seu col·legi universitari el candidat demòcrata, que posteriorment presidiria durant vuit anys els Estats Units. “Va ser una gran experiència i aquelles eleccions les vaig viure molt intensament”, comenta.

Ara ho ha tornat a fer, des d’un punt de vista diferent però “apassionant” i “impressionant si t’agraden les ciències polítiques”. Ha pogut viure un ambient especial. “La sensació era que per fer sentir la teva veu t’havies de mobilitzar. S’han viscut com un referèndum sobre Trump. La gent acudia a les urnes de forma respectuosa, tenint clar que tots els vots compten i que pot anar de molts pocs”, apunta.

IMG 20201103 WA0141
El conseller general liberal al costat d'una de les màquines de votació.

I un cop tancats els punts de votació, l’emoció del recompte. Especialment en uns poc estats, Wisconsin entre ells. O el veí Michigan on ara hi ha molta igualtat però fa unes hores semblava existir un important avantatge a favor de Trump. Això és el que li permet a Costa advertir que altres Estats clau on l’actual president, per ara, guanya, també tindran emoció fins al final. “A Michigan, fa sis hores, la situació era molt similar”, remarca.

Pel que fa a la feina de la delegació de l’OSCE, “el gruix està fet”. Ara, avança, “hem de posar en comú tot el que hem observat per fer l’informe, que és consultiu i no vinculant, per a les autoritats”. També han de presentar públicament les conclusions en una roda de premsa que celebraran en les properes hores.

Justament, pel seu paper d’observador, Costa prefereix ser caut i no valorar com està anant el recompte. Sí que pot, però, indicar una de les coses que més l’ha sorprès de les hores de visita als llocs de votació. “Em va impressionant una mica l’intent fallit d’un sense sostre per votar”, comenta. “No ho va poder fer perquè no tenia cap document d’identitat on sortit una adreça física”, conclou.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending