El Vide Dressing ‘punxa’ en el seu aniversari

D’entre el centenar de paradistes que han participat en aquesta edició primavera-estiu del mercat de segona mà, algunes veus confessen que les vendes i l’afluència de públic han estat menors a l’habitual a causa d’una climatologia adversa

El Vide Dressing ha celebrat aquest cap de setmana la seva edició primavera-estiu coincidint amb el desè aniversari, i ho ha fet amb una xifra rècord de participació: un centenar de parades s’han repartit entre les Fontetes, la Closeta, l’espai del telecabina i la plaça del Quart. Tot plegat, una expansió pensada per donar cabuda a una vintena de paradistes més, tot i que enguany ha estat una edició marcada pel temps i per algunes discrepàncies logístiques entre els participants -especialment els de l’exterior-, que han admès que ha estat de les edicions més fluixes des que es va posar en marxa. Una iniciativa que, això sí, reconeixen que és una gran idea i, segons les dades del comú, s’han venut al voltant de 5.000 articles.

Malgrat la il·lusió per l’aniversari i l’esforç organitzatiu, el cap de setmana ha estat marcat per la meteorologia adversa. La pluja i el fred han condicionat tant l’afluència de visitants com les vendes, segons han coincidit diverses paradistes consultades. És el cas de Mar Novis, participant habitual des de fa cinc anys, que valora aquesta com “l’edició menys aprofitada”: “Hem buidat una mica, però no el que ens hagués agradat. Suposo que el temps hi ha influït molt, i també el fet que hi hagi moltes parades i molta oferta”, confessa. Una opinió que comparteixen les responsables de Byingira i Audressing: “En relació amb l’edició passada, ha estat tot molt més tranquil, potser perquè s’ha fet un mes més tard que l’any passat, i a més s’hi ha sumat la climatologia”, han afegit.

Una de les queixes més recurrents ha estat la manca de protecció per a les paradetes situades a l’exterior. L’Alejandra, de la parada ‘Darah Pakta Dressing’, destaca que la pluja i la impossibilitat de muntar una carpa general a les Fontetes han fet molt difícil la venda: “El primer dia va ser un desastre. La gent no s’aturava, no vam vendre res. I la resta del cap de setmana ha estat igual de complicat”. Considera que, per a un esdeveniment que s’anuncia com “el més gran dels Pirineus”, caldria més suport logístic per a tothom, especialment per a les parades que han quedat fora del recinte cobert: “Nosaltres amb la carpa que hem posat pròpia encara estem una mica protegits, però ens feia molta pena la gent del costat que estava amb paraigües i aguantant el temps. No trobo que sigui igualitari”, assegura.

Però no tot han estat entrebancs. Algunes paradetes han aconseguit captar l’atenció del públic, com ‘Andorrita Solidària’, una proposta altruista que destina la recaptació a tres entitats andorranes: la Creu Roja, Celíacs d’Andorra i Petits Estels. “Estem molt contentes amb la resposta. Fem molta força a les xarxes i el missatge solidari arriba. La gent ve a comprar sabent que fa una aportació a una causa”, explica Sònia Márquez, una de les seves impulsores. Segons ella, els articles més sol·licitats han estat els vestits i les jaquetes lleugeres, peces fàcils de combinar per a l’estiu andorrà, que sovint és més fresc.

MENYS VISITANTS, PERÒ MÉS DISPOSATS A COMPRAR

A l’hora de fer el balanç, el comú ha explicat que la percepció general és que hi ha hagut menys afluència de gent que en altres edicions però que els visitants venien disposats a comprar: “Potser abans venien persones a fer una volta i a veure de què es tractava. Ara que el Vide Dressing s’ha situat com un mercat de moda sostenible, la gent ja ve amb la intenció d’adquirir peces atractives a bon preu”, assegura la Cap de Turisme, Emma Jiménez. Pel que fa al nivell de vendes, que s’han situat sobre els 5.000 articles, oscil·len entre la trentena d’articles fins als tres-cents, depèn d’una parada a una altra. “Tot depèn de les marques, de la qualitat i dels preus de les peces. Al Vide Dressing hi ha opcions per a tots els públics però sempre hi ha estands més atractius”, assegura Mercè Miguel, col·laboradora del Vide Dressing. 

SOLIDARITAT, INICIATIVES ESCOLARS I PREMIS

La solidaritat també ha estat present en altres propostes com la de l’associació de pares i mares de l’escola francesa de la Massana, que recull fons per a activitats escolars amb roba donada per les famílies. Tot i això, la seva portaveu, Beatrice Napoleoni, reconeix que “aquest any ha estat molt calmat” i que l’afluència ha estat menor que en edicions anteriors. Tot i les crítiques constructives, moltes paradistes valoren positivament la filosofia del mercat. Teresa Mora, participant habitual, insisteix en la importància de donar una segona vida a la roba: “És una iniciativa que val la pena. Si pots buidar l’armari i no tornar a omplir-lo de seguida, millor (riu)”. I destaca una de les seves especificitats: les talles grans, poc habituals en altres espais, i la roba per a homes, tot i que reconeix que “venen poc, però també estan convidats i poden passar per aquí que alguna cosa trobaran”.

Una de les iniciatives innovadores d’aquesta edició ha estat la possibilitat de votar la millor parada a través de l’app ‘La Massana +’, amb premis en forma de descompte per a la restauració local. Tot plegat, un incentiu per dinamitzar el mercat, que enguany manté l’aposta per la sostenibilitat amb la petició explícita al públic de portar bosses reutilitzables. Amb tot, el Vide Dressing de primavera-estiu tanca una edició desigual, amb llums i ombres, marcada per una climatologia adversa però fidel als seus valors: el reciclatge de la roba, solidaritat i comunitat. El repte de cara a futures edicions és clar: consolidar l’esdeveniment amb millores logístiques que garanteixin la igualtat de condicions per a tots els participants, independentment de si estan a cobert o a l’exterior.

Comentaris (6)

Trending