Un partit molt especial

La campanya de l’ACB 'actuem contra el bullying' reuneix mil escolarsL’exjugador Iñaki Zubizarreta explica la seva colpidora història i la superació

Com un "partit molt especial". Així ha definit l'exjugador i actual president de l'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB), Antonio Martín l'acte que s'ha fet aquest dilluns al Poliesportiu d'Andorra. Hi han participat prop de 1.000 escolars de 12 a 14 anys que han escoltat la colpidora història d'Iñaki Zubizarreta, un exjugador de l'ACB que va ser víctima d'assetjament.

Zubizarreta  va jugar a Baskonia, el Caja Bilbao, el CAI Saragossa, el València, el Tenerife i va acabar la seva carrera a Huelva. L'any 1998 va guanyar la Copa del Rei amb el conjunt valencià, aleshores Pamesa València que entrenava Miki Vukovic i que tenia una plantilla amb  Reggie Fox, Aaron Swinson, Tim Perry, i una nòmina d'espanyols com Nacho Rodilla, Víctor Luengo, Berni Álvarez, Alfonso Albert, o José Luis Maluenda. Zubizarreta és una autèntic 'armari', un pivot que intimidava els adversaris per la seva corpulència i la seva altura.

Encara que això pot suposar la diferència entre un nen que acudeix tranquil a l'escola i un altre que pateix humiliacions, burles i insults diàriament en la seva etapa escolar. Unes bromes de mal gust que acaben en pallisses, un intent de suicidi i amb una professora, que amb 11 anys,  el va aïllar dels seus companys perquè temia que pogués fer mal als altres per ser extraordinàriament alt i fort, i es negava a explicar-li els dubtes acadèmics "perquè no ho entendria".

"Si em retrobés amb el nen que vaig ser li diria que no guardi silenci"

Va poder desenvolupar, per sort, el seu talent en el bàsquet. "Si em retrobés amb el nen que vaig ser li diria que no guardi silenci, que busqui ajuda, que no es carrer. Us asseguro que hi ha vida, bona vida, després de l'assetjament escolar, però sempre amb ajuda. Per desgràcia, trenta i tants anys després aquestes històries segueixen sent actualitat i el que no ha canviat és trencar la llei de l'silenci", ha conclòs.

Ha explicat la seva història als escolars que omplien una graderia del pavelló en la campanya de l'ACB que lluita enfront de l’assetjament escolar al costat de l’associació NACE. L'acte ha estat organitzat per l'associació de clubs, el MoraBanc i el Govern a través del ministeri d'Educació i Ensenyament Superior. 

Vilarrubla recorda que el curs passat hi va haver 12 notificacions "però segurament  n'hi ha més"

La ministra, Ester Vilarrubla ha explicat que "tot el que puguem fer per a conscienciar d'aquest problema és important". Vilarrubla ha recordat que durant el darrer curs es van notificar dotze casos "però segurament n'hi ha més". Antonio Martín, el president de l'ACB, ha subratllat que "el bullying és una lacra i els principals protagonistes que poden lluitar contra ella són els nens".

En l'acte hi ha participat Ángela Marmol, 'instagramer' amb més d’1 milió de seguidors, que al novembre de 2019 va publicar el llibre 'Somriu encara que et costi', en què narra la seva experiència com a víctima d’assetjament escolar. La xerrada sobre Cyberbullyng de l’expert Jesús Pernas i la de la presidenta NACE, Carmen Cabestany, han tancat la trobada.

 

 

 

Comentaris

Trending