Un aparador escaldenc en suport als presos polítics

Una antiga tintoreria de la part alta d’Escaldes lluu actualment en la seva vidriera una reproducció fotocopiada d’una obra d’art que va ser retirada fa unes setmanes d’ArcoMadridL’aparició fa uns quants dies de la mostra, que en més d’una ocasió passa desapercebuda, no deixa indiferent aquells que hi paren compte i veïns de la zona ja han mostrat el seu malestar

Potser passa desapercebut, però quan algú hi topa, el debat, la discussió està assegurada. Un aparador d’una antiga tintoreria a la part alta d’Escaldes exhibeix un mural -una reproducció fotocopiada de la controvertida obra de Santiago Sierra ‘Presos políticos en la España contemporánea’- amb el qual fa costat no només a aquelles persones sobiranistes o independentistes catalanes empresonades si no, a nivell general, que reivindica l’alliberament de tots els presos polítics. L’espai ha estat llogat expressament per convertir-lo en un aparador reivindicatiu, segons algunes fonts.

Que l’acció ha generat polèmica i malestar és tan evident com indica el fet que ja hi ha hagut un detingut per pintar el vidre i part de la façana -ara ja no queda cap resta d’aquella actuació- en un intent de mostrar el desacord amb ‘l’exposició’ i, alhora, intentar-la tapar. L’arrest es va produir fa uns dies. Es va prendre declaració a l’home, a qui se li hauria trobat l’esprai amb el qual hauria fet les pintades, i se’l va alliberar tot passant el dossier cap a la Batllia, que molt probablement, quan s’escaigui, acabarà condemnant l’home a abonar les despeses ocasionades per netejar l’aparador i la façana.

Fonts coneixedores de la zona han assegurat que, d’una banda, el promotor de la iniciativa ho hauria fet a títol individual i no pretendria res més que mostrar el seu desacord amb l’actuació de les autoritats espanyoles i el fet que mantingui persones empresonades per raons de caràcter ideològic. Els polítics catalans, sí. Però, també, moltes altres persones, que són les que queden reflectides en el muntatge de Santiago Sierra reproduït a l’aparador.

La policia ha detingut una persona que va fer pintades -ara ja retirades- a la façana i al vidre per evidenciar el seu desacord amb l’acció i mirar de ‘tapar-la’

D’altra banda, les fonts consultades han reconegut que hi ha un corrent ciutadà molt crític amb la decisió d’un particular d’exposar les imatges. Però es tracta d’una propietat privada i no s’hi pot fer res malgrat que hi hauria hagut qui hauria mirat de trobar la fórmula perquè es deixés d’exhibir la mostra fotocopiada. De fet, a banda i banda de les imatges un DIN-A4 ofereix una explicació de l’acció artística de Sierra.

'Presos polítics a l'Espanya contemporània', de Santiago Sierra, sèrie de 24 retrats pixelats d'altres tants personatges reconeixibles en algun dels seus trets borrosos, però sobretot pels textos que els acompanyaven: entre ells, Oriol Junqueras, president d'ERC, i dels Jordis, Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart, de Òmnium Cultural. 

La mostra es va instal·lar al certamen ArcoMadrid, però va ser retirada poc després a petició d’Ifema (Fira de Madrid). Sierra és un creador conegut en el món de l'art polític pel seu afany provocador i per haver rebutjat els 30.000 euros del premi Nacional d'Arts Plàstiques el 2010. La seva obra va acabar sent adquirida per l’empresari de la comunicació català Tatxo Benet, que l’ha exposat a Lleida.Més paraigües i policies que concentrats en la protesta de CDR Andorra a l’ambaixada espanyola

Unes 25 persones han desafiat la pluja per plantar-se davant l’ambaixada d’Espanya al Principat en la concentració convocada pel Comitè de Defensa de la República (CDR) Andorra per protestar contra la detenció a Catalunya, de diversos integrants dels CDR que van protagonitzar diverses accions durant la Setmana Santa, especialment talls de carretera, de l’autopista AP-7 i l’enlairament d’algunes barreres. Gairebé hi havia més policies que concentrats. Una desena d’agents controlaven que els manifestants, que han fet unes breus crides a favor de la llibertat i han mostrat esporàdicament uns cartells on s’hi podia llegir ‘Demà pots ser tu’, controlaven la protesta i no han deixat que ni s’intentés acostar a l’edifici diplomàtic. De fet, els concentrats han hagut d’estar-se a la vorera a tocar el Restaurant l’Orri. L’altra vorera fins i tot s’ha tallat al pas de vianants.

  

Etiquetes

-

Relacionat

El CDR Andorra convoca una concentració aquest tarda davant l’ambaixada espanyola “contra la repressió”
-

Relacionat

El CDR Andorra enllaça el camí dels drets humans en suport als presos polítics
-

Relacionat

El CDR Andorra ‘repensa’ altres accions després que els primers llaços grocs aguantessin sols unes hores

Comentaris

Trending