Treballar per ser pobre

[PODCAST] Una setmana després de la concentració multitudinària reclamant el dret a l’habitatge i mostrant la por de no saber si podrien continuar vivint al seu país, a l’Altaveu a Fons, analitzem un fenomen en augment al país: el de la pobresa relativa i que afecta gent que tot i tenir feina no arriba a final de mes

Es defineix com a pobresa absoluta aquell nivell d'ingressos per sota del qual no és possible satisfer les necessitats bàsiques i com a pobresa relativa aquella situació en la qual malgrat tenir les necessitats bàsiques cobertes, el nivell d'ingressos és substancialment menor que el de la major part de la població. La Unió Europea estableix aquest llindar al 60% de la mediana dels ingressos per unitat de consum, és a dir, que es troben en aquesta situació aquelles persones que tenen uns ingressos que representen el 60% del salari medià.

A Andorra aquest salari se situa al voltant dels 1.900 euros, això vol dir que qui cobra el salari mínim s’apropa perillosament al llindar de pobresa relativa que estaria situat, seguint aquesta norma en uns ingressos 1.140 euros mensuals. Sense posar xifres ni llindars, el preu de l’habitatge i la inflació, especialment en l’alimentació, han fet que molta gent vegi perillar la seva situació de benestar econòmic i social. Des d’Andorra Recerca+Innovació el sociòleg Joan Micó parla de fragilitat i des d'organitzacions com Caritas o Creu Roja d’un temps ençà atenen nous perfils, són persones que tot i treballar no arriben a final de mes. En motiu del dia internacional per l'erradicació de la pobresa el Consell General va convidar aquests actors socials per exposar la seva realitat i aquesta setmana en parlem a l’Altaveu a Fons amb testimonis que ens exposen la dificultat del seu dia a dia.

 

Listen on Apple Podcasts Listen on Spotify Listen on Google Podcasts Listen on Amazon Music Listen on Podcast Addict

Comentaris (59)

Trending