La transhumància o el retorn als orígens

Aquesta pràctica ramadera extensiva que trasllada els ramats dels fons de vall a les muntanyes o que travessa fronteres ja és patrimoni immaterial de la UNESCO i per celebrar-ho el Govern ha volgut homenatjar els qui han dedicat la seva vida al pasturatge en una festa a Ordino aquest dilluns a la tarda

La transhumància és patrimoni immaterial de la UNESCO des del passat 5 de desembre, després que fos aprovada la candidatura conjunta de set països europeus entre els quals es troba Andorra. Per aquest motiu, el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports han organitzat un acte per celebrar-ho on ha convidat el sector ramader a qui ha agraït que la seva feina tant en el passat com en el futur ha permès conservar el territori i modelar el paisatge.

El moment més emotiu de l’acte ha estat l’homenatge a Pere Torres de cal Tresà d’Encamp per tota una vida dedicada al pasturatge i memorables han estat les seves paraules “els andorrans hem de vigilar perquè n’hi ha que  li agraden molt els diners i d’aquí a quatre dies no sé que en quedarà d’aquest nostre país”. Un toc d’alerta que no ha passat desapercebut. En aquest sentit, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha recordat en el seu discurs la necessitat de protegir el territori, ja que el 90% és medi natural i ecosistemes de muntanya. Un dels projectes que ja va anunciar, però que avui ha volgut ressaltar és l’objectiu de buscar sistemes de protecció per all 30% d’aquest territori. 

Casal també ha destacat que l’agricultura i la ramaderia contribueixen al medi ambient, tenen un valor turístic perquè “tothom vol veure les muntanyes vives”, aporten un producte de qualitat i tenen un valor tradicional i sentimental que és el que “es reconeix amb aquesta inscripció a la llista, ja que aquesta pràctica ancestral que al llarg dels anys els nostres padrins i padrines han practicat i ha permès cuidar les muntanyes fins avui dia”. La transhumància es tradueix a Andorra al traspàs dels ramats dels fons de vall i les corts a l'hivern, a l’alta muntanya a l’estiu. “No és una altra cosa que la pràctica ramadera extensiva que tenim establerta a casa nostra”, afegeix Casal. Una pràctica que fins ben entrat el segle XX era el principal motor econòmic del país i que va tenir el seu moment àlgid al segle XVIII quan es comptabilitzaven 50.000 caps de bestiar. Ara en tenim 4.500 i no podem créixer gaire més perquè la cabana ramadera està determinada per les hectàrees de terra que declaren els ramaders i “en un sistema extensiu i transhumant per cada hectàrea de terra declarada hi ha capacitat per cinc vaques”, indica Casal. 

Mònica Bonell en l'acte de celebració de la declaració de la transhumància com a patrimoni immaterial per la UNESCO
Mònica Bonell en l'acte de celebració de la declaració de la transhumància com a patrimoni immaterial per la UNESCO

Per la seva banda, la ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha assenyalat que la trashumància ha deixat a Andorra un llegat en forma de patrimoni arquitectònic amb orris, cabanes de pastor, bordes, camins de pedra seca i “actes com la benedicció del bestiar que encara persisteixen i formen part de la nostra identitat com a país”. Per a Bonell la inscripció de la transhumància d’Andorra com a patrimoni immaterial de la UNESCO és una forma de salvaguardar una pràctica tradicional que “afavoreix el desenvolupament sostenible, promou el benestar animal, la producció de proximitat i ajuda a la protecció del medi natural mitigant els riscos associats al canvi climàtic”. També creu que contribuirà a impulsar accions per assegurar la continuïtat de la pràctica i el reconeixement social dels ramaders, ja que “es posa en valor els beneficis ambientals que es deriven de la seva feina”.

Cal recordar que la inscripció de la transhumància a la Llista representativa del patrimoni immaterial de la UNESCO és un reconeixement que se suma a la designació d’Andorra, per part de la FAO fa unes setmanes, com el primer país en la seva totalitat a formar part dels Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Un reconeixement al sistema agropastoral lliure i extensiu d’Andorra, basat en una pràctica que comparteix les pastures comunes subalpines i supraforestals durant l’estiu. 

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending