La tradició s’imposa al preu

La venda de coques d’aquest any s’ha vist tocada per la pujada del cost de les matèries primeres, però això no ha detingut els aficionats al dolç tradicional

A les tradicions sembla que res no les pot aturar. Els preus de les matèries primeres ha patit un augment considerable els darrers mesos a causa de la crisi provocada pel conflicte a Ucraïna. Els pastissers, en conseqüència, s’han vist obligats a apujar mínimament el preu de les coques típiques de la revetlla de Sant Joan. Amb això i tot, les vendes al llarg del dia no han patit cap davallada, sinó ben al contrari, s’han estabilitzat i són perfectament equiparables a la prepandèmia. Això sí, algunes tendències començaren al 2021 i sembla que s’han allargat també aquest any.

Farina, ous, mantega... Productes que s’han arribat a encarir, afirmen des de la Magdalena fins a un 30%. Per tant, les coques els han costat als pastissers bastant més de fer que altres anys. Gairebé 2 euros més, afirmen des de l’Espiga d’Or. Però a l’hora d’apujar el preu de cara al client, han hagut de ser més prudents, per tal que no tingui un impacte directe en la decisió final. Sobretot, als establiments més petits, que sempre han de lluitar contra la gran competència que són les grans superfícies.

D’aquesta manera, el preu de les coques ha sigut aquest any una mica més elevat. Però mínimament. Els clients, amb tot i això, no han dubtat en anar a buscar aquest dolç típic de la nit més màgica de l’any. “Qui vol una coca de qualitat ve a establiments petits”, asseguren. Les vendes han funcionat bé, després del boom que va haver-hi al 2021 “perquè la gent sortia de la pandèmia i tenia moltes ganes. Fins i tot, a el Tortell asseguren que les xifres poden arribar a ser superiors al 2019.

Els gustos sempre són clàssics, tot i que la crema és una de les grans protagonistes. El que ha canviat i que fa notar l’economia del client és l’elecció de la mida. A les pastisseries amb qui ha parlat l’Altaveu s’escullen les petites. Sense mirar preu, això sí, però amb la grandària més reduïda. Així, es fa palès que els andorrans no volen renunciar al plaer de menjar coca, encara que sigui amb un tastet més petit.

Comentaris

Trending