La xerrada, celebrada a una de les sales del Centre Cultural La Llacuna, ha arreplegat a uns vint assistents membres de les diferents associacions culturals establertes al Principat, que han anat a sentir les paraules d’una de les psiquiatres que treballa al SAAS, la doctora Mar Arango, i el psiquiatre transcultural, el doctor Joan Obiols. A través d’activitats psicoeducatives han donat eines a la gent per afrontar el dol migratori i també per fomentar la integració. “S’ha vist que a nivell cerebral és molt més fàcil fer tot el procés migratori, tenint un benestar mental, si tens més coneixements de la nova cultura, aprenent l’idioma i adaptant-te”, ha manifestat la doctora Arango moments previs a l’inici de la trobada.

Per començar, han demanat als assistents que escanegessin un codi QR i que allà escrivissin una paraula o una cançó que descrivís el seu procés migratori: “solitud”, “esperança”, “futur”, “canvi”, “exploració” o “contradicció”. Aquestes són algunes de les paraules que han anat apareixent a la pantalla i que amb paraules del doctor Obiols, tot i que algunes són més esperançadores i altres més desparants, “descriuen molt bé el que és el dol migratori, que no és gens fàcil”.
I quines són aquestes estratègies per “curar” aquest dol? Doncs els doctors han explicat als assistents que la més bàsica és entendre la llengua: “Això pot ajudar molt al procés d’integració, i tot i que pot costar s’ha de fer”, han apuntat tot afegint que un altre tema molt important és entendre la comunicació no verbal que “representa el 80% de tota la comunicació”; i finalment hi ha una de les més importants: tenir una parella cultural. Pot ser una persona del teu país que faci molts anys que estigui al Principat o simplement un andorrà o andorrana que té aquesta solidaritat per fer aquest acompanyament cultural, però aquestes peces són el primer pas per començar a portar millor el dol migratori i a integrar-te al país.

Un dels problemes en aquest sentit és que, en moltes ocasions, les feines de les persones migrants sovint de llargues jornades laborals, dificulta que puguin trobar una xarxa social i “aquest és el propòsit d’aquest espai, crear un lloc on fer una mica de xarxa social per ajudar-nos els uns als altres”, ha explicat la doctora. De moment, l’associació amb la coparticipació d’Argentinos en Andorra, i amb la col·laboració del Govern i el comú de la capital, han organitzat dues sessions: la primera d’avui i una segona el 7 d’abril sobre la construcció de les noves arrels, on es parlarà més sobre com gestionar la nostàlgia i establir connexions per integrar-se plenament a la comunitat andorrana.
Comentaris (1)