“Si fas perquè fas, i si no fas, perquè no fas”

Les defenses de la causa general del ‘cas BPA’ lamenta les crítiques rebudes pel ministeri públics als informes que el banc demanava sobre determinades operatives i lamenta que alguns perits i testimonis “hagin negat l’evidència, cosa que no és justa”

Les defenses de la causa general del ‘cas BPA’ continuen rebatent els elements posats sobre la taula per l’acusació tot argumentant que el comitè de prevenció de blanqueig (CPB) de l’entitat bancària va seguir “el reglament fil per randa” i “ningú es va quedar creuat de braços o sense voler veure res”. I quan es va escaure, en el marc de les seves competències, va sol·licitar els informes externs o interns necessaris per “valorar el risc”, que és diferent que “assumir el risc”.

Un dels defensors intervinent durant la jornada d’aquest dilluns ha lamentat “l’acusació incongruent en si mateixa” atès que s’ha arribar a queixar la fiscalia que s’haguessin demanat informes que a parer de l’acusació pública haurien servit per justificar, per blanquejar operatives fraudulentes. Són, a parer de la defensa, “crítiques absurdes” perquè “si fas et retreuen que fas, i si no fas, perquè no fas”. I és que com ha remarcat un dels defensors que ha acabat aquest dilluns el seu informe de conclusions finals: “Si s’encarrega un informe, és perquè es vol cobrir el blanqueig si mai ens processen, i si no fem l’informe, se’ns critica”.

El representant legal de prop de mitja dotzena dels processats ha defensat la feina del CPB, del qual formaven part alguns dels seus patrocinats, i ha justificat tots els controls que es van fer. Alhora ha lamentat, per exemple, que algunes de les persones que van declarar com a perits o com a testimonis asseguressin no haver sentit mai en la plaça financera andorrana d’intercanvis d’efectiu. Per al defensor en qüestió, “no és just” que alguns testimonis i perits, professionals del país, s’hagin fet “la infanta”, és a dir, dir que no sabien res. “No pot ser que es negués l’evidència, no és just”.

“Ens han hagut de venir de Madrid a dir l’operativa que tenim aquí, perquè els perits locals no han tingut nassos de reconèixer-ho. I això emprenya. No pot ser que es negués l’evidència, no és just”

“La infanta (l’espanyola Cristina de Borbó) ho podia fer perquè era acusada”, però els perits i testimonis han de dir la veritat. En aquest sentit, ha recordat el defensor que l’operativa d’intercanvi d’efectiu “no estava prohibida” i els perits i testimonis ho sabien “però no ho podien dir. Ens han hagut de venir de Madrid a dir l’operativa que tenim aquí, perquè els perits locals no han tingut nassos de reconèixer-ho. I això emprenya”, ha deixat clar el defensor, que ha explicat que “si s’hagués volgut prohibir els intercanvis hauria dit que es prohibien els intercanvis, igual com si s’hagués volgut prohibir l’ús de la corbata als gestors hauria dit que es prohibia l’ús de la corbata”.

Alhora, també ha explicat que BPA no és que tallés tota l’operativa de Rafael Pallardó, l’empresari al tomb del qual gira tot, sinó que es va deixar de permetre en un moment donat fer intercanvis. Hi va haver un moment que “no s’accepten més intercanvis d’efectiu dels clients, que no vol dir que es talli tota l’operativa”, ha explicat l’advocat, que ha assegurat que quan BPA posa en marxa una filial espanyola (Banco Madrid) al tomb de la qual es vol fer girar el negoci bancari, s’acorda “deixar de fer defraudacions fiscals a Andorra” perquè no es podia “jugar a dues bandes” i tampoc “fer la puta i la ramoneta”.

En tot cas, ha quedat clar segons el parer dels advocats defensors, “no es pot dir en absolut” que ni els gestors ni tampoc el comitè de prevenció del blanqueig hagin fet “abandó de les seves funcions o que s’hagin situat en una posició d’ignorància deliberada”.

Etiquetes

Comentaris

Trending