Sant Ermengol 55 2022: el retrobament

El col·legi impulsat pel Copríncep bisbe Iglesias Navarri la dècada de 1960 celebra amb un solemne i senzill acte institucional la clausura de la commemoració del 55è aniversari de l’inici del primer curs i el retorn a la normalitat després de la pandèmia

Que sí, que fa 55 anys -56, de fet- es va posar en marxa el primer curs acadèmic -amb setanta alumnes- del col·legi Sant Ermengol, el col·legi impulsat pel Copríncep bisbe Ramon Iglesias Navarro i avalat, per dir-ho així, pel Consell General i, per tant, titularitat del poble andorrà. I sí, cert, si l’escola mai no s’hagués posat en marxa, mai no hauria patit els efectes d’una pandèmia. Obvi. Però aquest dilluns l’acte de clausura de la celebració del 55è aniversari del col·legi ha estat més una celebració del retorn a la normalitat.

Després de dos cursos amb una o altra restricció, finalment aquest setembre ha semblat, almenys en el pla educatiu, que la Covid-19 quedava enrere. I s’han aixecat totes les limitacions. I els alumnes s’han tornat a abraçar i han tornat a fer de les seves. I la comunitat educativa en ple ha pogut interactuar com abans d’aquell 13 de març del 2020 en què tot va quedar aturat. Ha estat, ho ha dit la directora del Sant Ermengol, Maria Josep Pascual, la celebració del “retrobament”.

La directora del centre i la ministra d’Educació han descobert una placa que reconeix l’esforç fet per tot el personal -docent i no docent, del primer a l’últim- per tirar endavant l’escola. Durant la pandèmia i, de fet, des del 1966, quan el col·legi es va posar en marxa gestionat per la congregació dels salesians

I l’agraïment en forma de placa -que la pròpia Pascual ha descobert juntament amb la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla- de l’esforç fet per tot el personal -docent i no docent, del primer a l’últim- per tirar endavant l’escola. Durant la pandèmia i, de fet, des del 1966, quan el col·legi es va posar en marxa gestionat per la congregació dels salesians. Des del 2015 són les germanes de la Sagrada Família, d’Anna Maria Janer, les que en porten el timó.

El pati-terrassa del col·legi -que està situat a Andorra la Vella sense discussió, la cònsol de la capital, Conxita Marsol, ha esvaït qualsevol dubte, per si n’hi havia algun, en el seu parlament- ha acollit un senzill acte institucional de cloenda de la celebració de l’efemèride. Un acte que han seguit encara no un centenar de persones entre integrants del claustre i representants de diverses institucions, molts d’ells antics alumnes de l’escola. Del col·legi.

De fet, si hi haguessin hagut més assistents a l’acte no hauria passat res. No hauria sobtat ningú. Perquè són molts, desenes, els càrrecs o representants de firmes, companyies, associacions, col·lectius i el que hi vulguin dir que han passat en un moment o altre d’aquests darrers 55 anys -ja 56- per les aules del Sant Ermengol, que ha format “grans professionals i grans persones”, com ha dit Joan Massa tot llegint el discurs enviat per l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep episcopal i. alhora, president del patronat rector de l’escola, Joan-Enric Vives.

Pascual, Marsol i Massa han estat tres dels cinc intervinents. Potser la ‘històrica’ mare Tomasa, que seguia l’esdeveniment des de la primera fila d’autoritat, també hi hauria d’haver dit la seva. Però no ha estat el cas. La directora del centre ha remarcat que “som una escola per créixer”, en el sentit de fer créixer l’alumnat. De cercar “el creixement personal, acadèmic, social i espiritual”. Massa ha seguit en nom de Vives amb un discurs breu i molt de bons desitjos. Això sí, en nom del Copríncep, qui durant molts anys va ser el secretari personal ha destacat “l’encert d’aquella decisió”. La d’Iglesias Navarri d’impulsar el col·legi.

Pascual: “Som una escola per créixer”, en el sentit de fer créixer l’alumnat. De cercar “el creixement personal, acadèmic, social i espiritual”

A Massa-Vives l’ha seguit l’ambaixador espanyola a Andorra (el Sant Ermengol, confessional i andorrà, segueix, però, el sistema acadèmic espanyol). Àngel Ros ha ressaltat que el centre que aquest dilluns celebrava la finalització dels actes de commemoració del 55è aniversari de la seva posada en marxa és un “projecte engrescador d’educació”. Marsol, Conxita, la cònsol major d’Andorra la Vella, ha recorregut a les actes de creació de la parròquia d’Escaldes-Engordany i de divisió de l’antiga parròquia d’Andorra la Vella per dir “alguna cosa que no estigui dita ja”.

I la mandatària comunal de la capital ha referit que se cita el Sant Ermengol per deixar clar per on passava la divisió parroquial i, alhora, evidenciar també que el col·legi quedava en territori de la capital. Amb la qual cosa el centre “és històric i no sols des del punt de vista del sistema educatiu. És una escola molt important d’Andorra la Vella i, per tant, d’Andorra”, ha remarcat Marsol, immersa encara ara en qüestions de delimitacions territorials amb Escaldes-Engordany.

Vilarrubla: el Sant Ermengol és “una de les peces angulars d’aquesta estructura” formada per tres sistemes educatius en un sol país

I finalment, i abans d’un refrigeri a l’interior del menjador que cada migdia acull desenes, centenars de joves, la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, ha destacat que el centre que gestiona la congregació de la Sagrada Família és “una de les peces angulars d’aquesta estructura” formada per tres sistemes educatius en un sol país, un fet gairebé insòlit però ple de riquesa a tenor de la responsable ministerial.

Vilarrubla ha ressaltat la serenor amb què les famílies inscriuen i porten els seus fills i filles al Sant Ermengol en un període vital “que ens condiciona la nostra etapa adulta”. I ha ressaltat del col·legi que fins al 2015 va ser salesià que és una baula escolar “cristiana, humanista, oberta. Que professa els valors de la igualtat, de la llibertat, de la cohesió social i de la solidaritat”. I, clar és, després de la pandèmia, del retrobament. 55 anys i una pandèmia després, torna la normalitat que un parèntesi de dos cursos en aquests 56 iniciats van robar.

Comentaris (8)

Trending