Sang, suor i banderes

(AMB VÍDEO) Totes les histories i tragedies que fan del ciclisme l'esport més terriblement humà es donen cita en l'ascensió a Arinsal

Comentaris

Ramco Evenepoel se'n va d'Arinsal com a líder la Vuelta 2023 però amb una ferida de guerra per un guerrer com és ell. La sang, s'ha afegit a la suor després d'un recorregut amb tot tipus de banderes, fins i tot una del Barça. 

Totes les histories i tragedies que fan del ciclisme l'esport més terriblement humà es donen cita en el darrer tram abans del final d'etapa en un cim d'una gran prova per etapes. Caruso i Kämnan atrapats a pocs quilòmetres de l'arribada després de quasi tota una etapa escapats. El guanyador, Evenepoel que tot i haver estat primer continua empipat, com un mico, o com un mono. Després de la contrarellotge per equips a Barcelona i enutjat per la poca visibilitat va dir que els ciclistes "no som monos de circ". 

A la segona etapa i degut a la perillositat de la calçada mullada per la pluja i per les xinxetes, Evenepoel i altres favorits van decidir rodar lentament com a signe de protesta. I a Arinsal, després de creuar la línia d'arribada, el belga xoca contra una noia i cau. El guanyador de la Vuelta 2022, home de cor fred i sang calenta, torna a carregar contra l'organització amb un contundent: "m'estan tocant massa els c...". I és aquesta Vuelta només li falta una plaga bíblica com la dels tàvecs o de les llagostes. A Andorra no s'ha vessat oli a la calçada, no s'han trobat xinxetes, n'hi ha hagut detinguts com a les dues anteriors etapes.

Espectadors per tot arreu i alguns de disfressats però sense arribar al nivell del Tour

Però l'accident d'Evenepoel pot eclipsar un magnífic final i un recorregut perfecte per territori andorrà. Hi ha hagut banderes per donar i per vendre. Abans de creuar la frontera se n'ha vist una d'estelada al Pla de Sant Tirs, dues de colombianes a l'inici de la N145 just després de la rotonda de la Seu d'Urgell i ja en territori andorrà també n'hi hagut d'espanyoles i una del Barça a la pujada a Arinsal. Espectadors per tot arreu i alguns de disfressats però sense arribar al nivell del Tour. A la pujada a Arinsal n'hi havia un disfressat de personatge de 'La Casa de Papel'.

De baixada, al centre de la Massana hi ha càrrecs electes que estan literalment fosos. Han empalmat la Copa del Món de BTT amb l'arribada de la Vuelta i sembla que siguin ells els ciclistes. Treuen forces de no se sap ben bé d'on per un concert i una xocolatada que afronten amb el mateix cansament que un maratonià davant del darrer quilòmetre. Poc a poc la parròquia es va buidant. D'espectadors, de ciclistes i de cossos de seguretat. La policia, que ha mobilitzat 200 agents, informa que no hi hagut cap alteració de l'ordre públic.

Es van reforçar els controls a la frontera i a les carreteres, amb especial atenció al Coll d'Ordino i a l'arribada. L'únic incident remarcable l'ha protagonitzar el vent que ha fet volar alguns objectes a Arinsal. Era molt abans que arribessin els ciclistes, aquest ramat que no té pietat dels més dèbils com aquest dilluns del francès Romain Bardet o com Evenepoel que guanya i es trenca la cara. Es treu el casc i li raja la sang, de color vermell, com el jersei de líder.

Només han passat tres dies i està fart de l'organització però no de guanyar. Perquè d'això no hi ha ningú que es cansi mai. I més em un esport tan terriblement humà com el ciclisme amb sang, suor i banderes.

Comentaris (3)

Trending