Retorn als anys 80 i 90

La web de l’Arxiu Nacional incorpora part del material enregistrat per Tele Fira, el primer canal privat que va emetre a Andorra entre el 1986 i el 1991, unes gravacions que permeten copsar com era el Principat en aquells temps

Comentaris

Segurament, a bona part de la població actual el nom de ‘Tele Fira’ no els sonarà de res. Ara, això s’intenta canviar, des de l’Arxiu Nacional. La seva web ha recuperat material d’aquest canal privat, que va ser dels primers que, durant la segona meitat de la dècada dels vuitanta i encara els primers anys noranta va emetre contingut al Principat. Els programes recuperats permeten fer-se una idea de com era la societat del país durant aquells temps, ara ja, no es pot negar, una mica llunyans.

Van ser, en total, cinc anys d’emissió. El canal, Tele Fira, d’Antena 7 Televisió, va iniciar la seva activitat al país el 1986 i la va mantenir fins al 1991. En aquell moment, va ser una de les primeres televisions privades que va emetre al Principat. D’aquella època, l’Arxiu Nacional guarda una quantitat ingent de material. De moment, al catàleg web se n’ha publicat una part.

En concret, una selecció de 54 documents. En total, unes trenta hores de programació que permeten fer-se una idea de com era l’Andorra dels anys vuitanta i noranta. Per aquells que la van viure, la podran recordar. Els més joves la podran conèixer. Entre altres aspectes, es destaca des de l’Arxiu, els programes permeten copsar quines eren les inquietuds i l’opinió pública d’aquells temps.

El procés per poder-la publicar en línia no ha estat senzill. El material original es trobava enregistrat en cintes VHS, el format de vídeo que es va imposar a l’època ara ja pràcticament (o sense el pràcticament) desaparegut en benefici de les noves tecnologies. Això suposava una dificultat de conservació i, per això, l’any 2022 es va optar per iniciar un procés de digitalització que permetés primer la seva preservació i, ara, la seva posada a disposició del públic via la web de l’Arxiu Nacional.

De moment, s’ha fet un primer pas. No serà pas l’únic. En el futur, es preveu ampliar el catàleg en línia amb més material. Aquest, però, ja és consultable a les dependències de l’Arxiu, en les quals es custodien aproximadament 200 hores digitalitzades de programació.

Etiquetes

Comentaris

Trending