Un repte sorgit del confinament com a ‘recanvi’ de l’Andorra Ultra Trail

Tres amics alhora que familiars han dissenyat un recorregut de 75 quilòmetres per les parròquies d’Ordino, Encamp, Escaldes i Canillo que no es descarta que amb el temps sigui un nou reclam turístico-esportiu

Va néixer producte de la ‘claustrofòbia’ i l’avorriment que pot arribar a generar el confinament. El desànim d’uns dies, unes quantes setmanes, sense poder sortir de casa. Sense poder anar a córrer. Tres amics alhora que familiars (pare, fill i gendre-cunyat) van dissenyar un recorregut relativament accessible i que plantegen com un repte no competitiu de 75 quilòmetres i 3.500 metres de desnivell positiu que conviden a fer en un màxim de tres etapes. No sorgeix per agafar el relleu de res, però tampoc no descarten que acabi sent el ‘recanvi’ de l’Andorra Ultra Trail.

La prova, el repte millor, remarquen, es pot completar fins al 30 de setembre. Ho explica Marcel Besolí, un dels promotors de l’aventura i que juntament amb els seus companys de batalles té previst fer la ruta, iniciant-la de nit, el proper 3 de setembre. La setmana passada van descobrir públicament el recorregut, que passa per les parròquies d’Ordino (la sortida és a la Cortinada), Encamp -incloent el Pas de la Casa-, Escaldes i Canillo (amb arribada al Tarter), i demanen als possibles participants que els facin arribar una foto que provi que s’ha completat la ruta en un màxim de tres jornades. El premi és un buf de la firma Land Trail, que els patrocina i que fins i tot estaria disposada a implicar-se més seriosament si el repte anés a més.

Entre totes les persones que puguin demostrar que han fet el recorregut se sortejaran uns quants parells de vambes tècniques. “Si cinquanta persones acaben fent el recorregut per nosaltres ja serà tot un èxit”, diu Besolí traient-se mèrit però sabedor que hi ha diverses persones amb ganes de completar el repte. El dissenyador del recorregut admet que hi ha hagut algun comú que ha mostrat interès en conèixer la iniciativa i assegura també que possiblement hi hauria patrocinadors per donar un altre caràcter al repte i convertir-lo en una prova competitiva. No ho descarten. Però no serà pas aquest 2020.

paratge
Un dels paratges per on es pot transitar si es fa el recorregut proposat.

Besolí admet que la proposta que hi ha sobre la taula és una mena d’anada d’olla sorgida del confinament i que té una clara vocació solidària, esportiva, de passatemps. Fer esport a l’aire lliure, conèixer territori i sense aglomeracions. D’aquí que s’hagi donat de marge fins al 30 de setembre, quan els dies són més llargs i hi ha més hores de llum natural. Perquè es recomana fer el recorregut durant el dia. Si s’hagués de convertir en prova, en cursa, com a molt n’hi hauria dues versions. La llarga, la dels 75 quilòmetres. I una de curta equivalent a la distància maratoniana (42 quilòmetres).

Una de les coses que permet el recorregut és tenir molts punts de sortida, zones on 'abandonar'. És a dir, entre indret i indret d’interconnexió sempre es pot deixar el camí i trobar un espai on un familiar o amic et reculli en vehicle per tornar a casa i continuar la setmana següent. Si el repte esdevingués cursa, prova, probablement caldria habilitar avituallaments amb vehicles o microbusos que portessin els participants al punt de sortida, per exemple. Però això encara queda lluny. “Cap de nosaltres té cap voluntat de crear una empresa”, remarca Besolí que afirma que els tres promotors de la iniciativa tenen, cadascun d’ells, les seves respectives responsabilitats.

El trajecte està ‘disponible’ des de dilluns passat. És obert, gratuït i lliure. En no tenir valor competitiu ni res que se li assembli, en ser només una proposta ara per ara, no els ha calgut demanar cap tipus de permís ni autorització. “El recorregut de la Ultra 3 Trail neix durant el confinament, som tres amics amants de l'esport i la muntanya que per no decaure en el desànim se'ns va ocórrer la idea de crear el nostre propi repte”, expliquen en un dels espais web on han publicitat la iniciativa.

“Es tracta d'una cursa particular, no competitiva i diferent. Sense preocupacions ni presses pels talls de temps, sense el avituallaments tal i com els coneixem, sense controls de materials…” Es tracta de gaudir “de la muntanya i que passeu un dia magnífic de trail running”, conclouen. Marcel Besolí admet que el retorn que han rebut, la resposta i interès que han notat, els ha sobrepassat. Però continuen sense voler pensar més enllà del 30 de setembre. Per entrar al sorteig de les vambes (Salming Trail 6) remarquen que s’ha de completar el trajecte "amb un màxim de tres etapes, i enviar-nos una foto del track fet més tres fotografies vostres (Coll d'Arenes, Refugi de l'Illa i Pic Maià)”.

Aquests darrers són tres dels punts per on passa el recorregut. De la Cortinada cap a Incles passant pel port d’Envalira, el refugi de l’Illa, pic de Maià, coll d’Arenes, Armiana, Engolasters, Grau Roig, Pas de les Vaques, les Pardines, l’Aldosa de Canillo i final al Tarter. Un bon trajecte per gaudir del paisatge, dels paratges del Principat. I qui sap si per agafar el relleu d’una Ultra Trail que els promotors del repte lamenten que s’hagi perdut. Entre altres coses, perquè també en van ser participants igual com participen en altres curses que se celebren en l’entorn. Per ara, l’Ultra3Trail és un repte. Però no refusen, almenys Marcel Besolí no ho refusa del tot, que el repte acabi sent omplir un buit en el calendari. El buit que ha deixat l’Andorra Ultra Trail sense convertir-se, això ho tenen clar, en el monstre que van acabar impulsant els Martínez. I acabar sent un reclam turístic i esportiu.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending