El reglament de l’‘skimo’: sense sancions ni normes específiques

El Govern insinua ara que promourà una modificació de la Llei de l’esquí i el transport per cable per aixoplugar alguns dels aspectes reguladors que pretenia ‘colar’ en una norma que envaïa competències del Consell General

El reglament regulador de la pràctica de l’esquí de muntanya perd tota la seva essència. O això sembla. El BOPA publica aquest dimecres la nova normativa que deroga l’anterior, publicada encara no fa un mes, i que envaïa competències legislatives. Entre el Govern i Sindicatura, del mateix color, han fet un can mas perquè no s’hagués d’evidenciar massa que l’executiu s’havia passat de frenada. Però el nou text suprimeix dos elements essencials: el capítol sancionador, que remet ara a la Llei de l’esquí i el transport per cable, i les normes específiques per a la pràctica del denominat ‘skimo’.

De l’exposició de motius s’intueix que el Govern promourà una modificació de l’esmentada llei de l’esquí. D’aquesta manera, probablement es voldrà delimitar millor la pràctica de l’esquí de muntanya i les sancions que es puguin adoptar si no es compleix el que es fixi. El que queda clar, però, és que certes qüestions, per reglament, no es podien fer atès que no les preveia la llei. I una norma de rang inferior no pot anar més enllà del que diu la de rang superior. És un principi de primer de redacció general bàsica de normes. El Partit Socialdemòcrata va instar Sindicatura a moure’s en constatar la invasió de competències esmentades. L’òrgan rector del Consell General s’hauria mogut. Però a la seva manera: sense fer excessiu soroll.

El reglament, que aixopluga al seu torn el Forfet Natura, ha aixecat una forta controvèrsia entre els practicants de l’esmentada activitat, entre altres coses perquè entenen que té un afany recaptatori, cosa que les estacions, que ara hauran de presentar els seus propis reglaments un altre cop a l’administració per tal que en puguin tornar a tenir coneixement, han negat. No obstant hi ha molta confusió. Ski Andorra de comú acord amb el Govern havia mig decidit una rebaixa del preu del forfet de 150 a 100 euros però la posada en marxa de la comercialització de l’esmentat producte, aquest dilluns, no ha evidenciat la rebaixa.

Caldrà veure ara els reglaments concrets de cadascuna de les estacions i, també, quina és finalment la modificació que es promou en relació a la llei de l’esquí

Més enllà d’això, el nou reglament, a banda de la remissió a la llei de l’esquí per a les sancions -es manté això sí que la policia podrà fer controls- suprimeix tot l’apartat segon de l’article 6, que contenia en el primer redactat, s’ha dit ja, les normes específiques per a la pràctica de l’esquí de muntanya. Un apartat gens menor atès que hi deia que “independentment d’altres prescripcions que pugui dictaminar l’empresa explotadora, la pràctica de l’esquí de muntanya ha de tenir en compte” tot un seguit de consideracions que eren el rovell d’ou, en certa manera, del reglament.

Així, es deia que “únicament està permès en els itineraris o a les pistes d’esquí i en els horaris previstos per l’empresa explotadora”, que “no es poden portar gossos”, que “en sentit de pujada i si l’itinerari és per pista d’esquí, l’usuari ha de pujar pel costat dret de la pista vigilant en tot moment els esquiadors que baixen. Si els usuaris pugen en grup, ho han de fer en fila índia”, que “en horari nocturn, l’usuari ha de baixar a una velocitat moderada i ha de dur una llanterna frontal que generi un flux lluminós de com a mínim 300 lúmens i utilitzar accessoris reflectors”. En sentit de baixada s’havia d’observar les següents directrius: “de dia, si l’usuari baixa per una pista d’esquí li són aplicables les normes de conducta establertes per la Federació Internacional d’Esquí (normes FIS)” i “de nit, si l’usuari baixa per una pista d’esquí ho ha de fer sempre pel lateral de la pista per no malmetre i respectar el treball dels maquinistes”.

Un grup de practicants d'esquí de muntanya durant una competició.

Relacionat

El reglament de l’‘skimo’ envaeix competències del Consell i el Govern es veu obligat a modificar-lo

Tot plegat caldrà veure ara els reglaments concrets de cadascuna de les estacions i, també, quina és finalment la modificació que es promou en relació a la llei de l’esquí. Serà en aquest marc, ara, que de ben segur es produirà la discussió que s’havia obert inicialment amb el reglament aprovat fa tres setmanes i que ha aixecat una bona polseguera.

Documents

Comentaris (5)

Trending