Neu

El reglament de l’‘skimo’ envaeix competències del Consell i el Govern es veu obligat a modificar-lo

La ‘denúncia’ del PS a Sindicatura hauria tingut efecte i després de la constatació jurídica que la norma promoguda pel ministeri d’Economia va més enllà del permès ara es busca una solució de compromís

Un grup de practicants d'esquí de muntanya durant una competició.
Un grup de practicants d'esquí de muntanya durant una competició. ARXIU / SKIMO6

El reglament que aixopluga el forfet de l’‘skimo’ està contra les cordes. Els serveis jurídics del Consell General haurien constatat que la normativa promoguda pel ministeri d’Economia de comú acord amb Ski Andorra envaeix competències legislatives. Davant d’aquesta constatació, i vist el soroll que hi ha hagut en relació amb aquesta regulació, el Govern treballa contra rellotge per modificar el reglament i trobar, suposadament, una solució de compromís que permeti tancar la qüestió mirant d’evitar que hi hagi més rebombori.

El termini que té el Consell General per instar formalment al Govern que revisi el reglament atès que s’ha passat de frenada i ha anat més enllà del que la legislació -en aquest cas la relativa a les estacions d’esquí i el transport per cable, i la de l’esport- encara no s’ha esgotat. Segons fonts properes a Sindicatura, “s’està treballant” en la resolució del cas. Segons altres fonts parlamentàries, el treball és demanar a l’executiu ‘sotto voce’, de manera informal, que canviï el text.

Amb discreció i sense tocar el crostó al Govern més del que ja ho han fet molts practicants, Sindicatura hauria recomanat a l’executiu que revisi a la baixa el reglament, perquè sinó, en el cas que la norma vagi al TC, té totes les de perdre

Efectivament, i després de la ‘denuncia’ feta pel grup socialdemòcrata i especificada en una carta enviada a la síndica general, Roser Suñé, en què advertia que el reglament entrava en contradicció amb la llei, els serveis jurídics del Consell General haurien analitzat el text i, efectivament, haurien constatat que les vulneracions especificades pels socialdemòcrates tenen molt del sentit. És a dir, que hi són. Sinó totes, sí que moltes.

Les fonts consultades han preferit no entrar encara en els detalls de les invasions realment constatades. Però el PS va denunciar, per exemple, que el reglament definia noves activitats esportives (esports de neu, per referir-se a l’esquí de muntanya, a les raquetes o als trineus, per exemple), que establia sancions que la llei no preveu o que possibilita cobrar un preu per uns serveis que queden al marge d’allò que estableix la legislació, que nomes possibilita cobrar per l’ús (i només per l’ús) dels ginys, dels telecabines, telecadires…

Així les coses, amb discreció i sense tocar el crostó al Govern més del que ja ho han fet molts practicants, Sindicatura hauria recomanat a l’executiu que passi la tisora a les pretensions reglamentàries. És possible que el consell de ministres, que aquesta setmana vinent probablement se celebri dimarts, acordi les modificacions en qüestió o com a mínim les avaluï i miri de tancar la polèmica. I no n’hi haurà prou amb la rebaixa del preu del Forfet Natura, que ja s’ha aclarit que, d’entrada, Ski Andorra vol posar a la venda no a 150 euros anuals sinó a 100.

Tres practicants d'esquí de muntanya a Grandvalira en una imatge d'arxiu.

Relacionat

El PS reclama que es retiri el reglament de l’‘skimo’ perquè “no es pot posar tanques a la muntanya”

La comercialització d’aquest forfet, sobre el paper, s’hauria d’iniciar aquest dilluns. Però tampoc s’ha comunicat formalment que això sigui així. La comunicació també falla en aquest cas, i de quina manera. Tot plegat s’ha embolicat més del que hauria d’haver estat una regulació de l’activitat, que el que hauria d’haver pretès únicament seria evitar molèsties i accidents a les pistes d’esquí. ‘Xocs’ entre practicants d’esquí alpí i exercitants d’’skimo’. O fins i tot sinistres, en alguna ocasió fins i tot greus, d’esquiadors de muntanya en zones de concessió d’estacions quan en aquests indrets s’estava treballant per preparar les pistes.

Comentaris (8)

Trending