A la recerca del ‘mètode’

El PS però també els col·lectius feministes estan a l’expectativa de com pretén el Govern canalitzar el compromís d’Espot d’entaular un diàleg franc que permeti avançar en la despenalització de l’avortament

Rebuda la pertinent lliçó del Vaticà sobre moral catòlica i altres quefers -llegeixi’s protecció de la vida-no rotund a l’avortament-, el cap de Govern, Xavier Espot, té el deure ara de concretar el compromís que va assolir davant la cambra parlamentària d’entaular un diàleg multibanda fora del focus mediàtic que permeti, amb el temps i una canya, avançar cap a la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. Així s’espera tant des de les files socialdemòcrates com des dels col·lectius feministes.

No és que s’estigués pendent de què passava en la trobada d’Espot amb Jorge Mario Bergoglio, és a dir, amb el papa Francesc. Però sí es dóna per fet que era un tràmit més després de la polseguera haguda amb l’informe que l’avui cap de Govern va avalar que es fes -a l’empara del suport del titular de Finances Jordi Cinca- essent candidat demòcrata i ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia. Aquell treball jurídic signat per dos advocats especialment laboralistes a la seva època daurada com Tomàs Gui i Manuel Pujadas parla d’establir un ‘mètode’. Una mena de procés constituent andorrà amb to avortista. Benentès.

De moment, no s’ha posat massa bé que en el comunicat oficial de la visita del cap de Govern al Vaticà -amb conversa encara més intensa amb el secretari d’Estat Pietro Parolin- no s’esmentés ni de passada que la qüestió de l’avortament va estar sobre la taula

I socialdemòcrates i feministes, entre altres, esperen veure quin és el ‘mètode’ que vol assentar Espot. De moment, no s’ha posat massa bé que en el comunicat oficial de la visita del cap de Govern al Vaticà -amb conversa encara més intensa amb el secretari d’Estat Pietro Parolin- no s’esmentés ni de passada que la qüestió de l’avortament va estar sobre la taula. Primera cessió de sobirania. Ni dir oficialment que es va tractar del 'tema'. I se'n va parlar. Uns i altres van refermar les seves posicions amb la ‘novetat’ de l’informe i la possibilitat d’establir fases en la vida i, fins i tot, períodes de ‘no vida’.

El Govern va enviar algun missatge a través de dos mitjans. L’Altaveu va intentar tractar la qüestió amb el màxim responsable de l’executiu. Silenci. L’excusa oficial: que estava en vol de tornada. Excusa. Oficial. L’avortament incomoda al Govern. Perquè tot sovint acaba sent el gran defensor de la Mitra. Des de Prat de la Creu es parla en boca del Palau Episcopal de la Seu. Però ara la situació canvia. El ‘mètode’ haurà de fixar també el ritme. El tempo. Però l’afronta de la despenalització de l’avortament ja no pot esperar més.

Fonts socialdemòcrates han explicat que no saben quina intenció té Govern per posar en marxa el compromís assolit per Espot. “Però nosaltres demanarem una trobada.” I que Espot estableixi el ‘mètode’ ara que Francesc l’haurà il·luminat. Al PS, la cita al Vaticà no li farà canviar res o ben poc. Recordava aquest dilluns el seu cap de files, Pere López, que millor deixar-se estar “d’ingerències externes”. I que el que cal és veure quines possibilitats hi ha d’avançar dins el marc constitucional.

Espot i el Papa Francesc durant la trobada.

Relacionat

El Papa i Espot analitzen les relacions bilaterals però no transcendeix si han parlat d'avortament

Ho diu l’informe de Gui i Pujadas, que hi ha fórmules per regular la interrupció voluntària de l’embaràs sense tocar la Carta Magna. I els socialdemòcrates ja ho veuen bé. Això sense descartar que més endavant hi pugui haver una reforma constitucional per poder anar més enllà. Hi ha partit. Ara s’esperen les regles del joc. Però ningú no dubta a aquestes alçades que s’ha de jugar. I que s’ha de fer més aviat que tard.

Comentaris (2)

Trending