Raïm tocat per la lluna

Les vinyes andorranes es mouen entre la innovació i la recerca de la qualitat en els dies previs a una verema que s'anuncia de molta qualitat

Comentaris

La calor i les darreres pluges preveuen una molt bona verema a Andorra. Tot i que alguns conreus s'han vist afectats per la pedregada els danys no han estat de gaire importància. La collita del raïm que serà de qualitat es farà entre finals del mes vinent i principis del d'octubre. Els productors són innovadors i, en algun cas, apliquen diferents tècniques a la vinya segons les fases de la lluna.

Al contrari de les zones més pròximes de França i Espanya on la verema d’aquest any se saldarà amb una producció un 25% menor, almenys, que la mitjana dels últims anys com a conseqüència de la sequera i de les altes temperatures d’aquest estiu, a Andorra la previsió és molt bona. Mentre en altres llocs s'hagut d'avançar per la calor a finals de juliol o principis d'agost, en el Principat es mantenen les dates habituals. Només s'acostuma a collir abans el raïm que utilitzen al celler Mas Berenguer del Pui d'Olivesa per fer al vi escumós que no necessita un grau d'alcohol tan alt com altres productes. Enguany no l'elaboraran perquè tenen prou estoc.

Al Pui d'Olivesa hi treballen amb un raïm molt petit, sinònim de més qualitat, però també de menys producció

El propietari del celler, Carles Verdaguer produirà un vi que no ha fet en els darrers tres anys. A les seves vinyes, el raïm ja comença a estar dolç però, segons Verdaguer, "encara li falten un parell de graus d'alcohol i baixar l'acidesa". Afirma que la collita serà de gran qualitat. En aquest celler, hi treballen amb un raïm molt petit, sinònim de més qualitat, però també de menys producció i només utilitzen productes naturals, per treballar amb els ceps, com ara el sofre i el coure. Les vinyes estan situades a uns 900 m d’altitud amb les varietats de Chardonnay Clon Davis i Pinot Noir. La quantitat total de ceps del celler se situa entre 5000 i 5500, dels quals uns 1050 són Pinot Noir. La verema és un procés manual: des de tallar el raïm del cep, fins a l’entrada al celler, on hi ha una màquina que ajuda a eliminar la fusta.

La collita també serà excel·lent al celler Casa Auvinyà en opinió de l'enginyera agrònoma Elena Clemente. Aquí la collita s'efectuarà durant el mes d'octubre. Casa Auvinyà té 5.000 ceps plantats, entre varietats blanques i negres, amb una producció de 3.000 botelles entre els dos vins negres Evolució Pinot, Evolució Syrah i el vi blanc de neu, Imagine. Seguir l'evolució del raïm és fonamental perquè els vins que s'elaboren al país tinguin un reconeixement internacional que ja ha arribat en forma de premis i distincions en la categoria de vins d'alta muntanya.

Al celler Casa Beal practiquen una vitivinicultura biodinàmica

A més de l'afany per la qualitat hi ha la recerca i la innovació. Al celler Casa Beal practiquen una vitivinicultura biodinàmica, que consisteix a aplicar diferents tècniques a la vinya segons les fases de la lluna per tal d’aconseguir una maduració equilibrada entre el fruit i la planta. La varietat gewürztraminer és la que millor s’adaptava al terreny, tot i ser una de les més difícils de comercialitzar. El que fa especialment viable aquesta varietat són els terrenys de sòl franc de les vinyes i el fet que procedeixen de la degradació de la pissarra sobre roca mare. El propietari del celler, Joan Visa explica que el color del raïm ja comença a canviar i afegeix que efectuarà la collita entre el 25 de setembre i el 12 d'octubre.

La producció de vi de la Borda Sabaté és ecològica i sostenible

També estarà sobre aquestes dates la verema de la Borda Sabaté de Joan Albert Farré. El seu projecte passa per elaborar vi de manera ecològica i sostenible amb respecte al territori i al medi. L’any 2005 Farré i el seu pare van plantar 5.000 ceps de vinya a les terrasses de la Muxella de la Borda Sabaté, a 1190 metres d’altura, i van realitzar la seva primera collita l’any 2009. Les vinyes de Borda Sabaté estan repartides en 12 terrasses i es treballen de manera manual i amb l’ajuda de petita maquinària d’última generació. S’hi utilitzen només productes naturals, i les varietats de raïm que hi ha plantades han estat escollides per la seva capacitat d’adaptació als climes freds i alhora per la qualitat de vins que donen. Les varietats són el riesling, cornalin, pinot noir, syrah i merlot.

L'altura i el canvi climàtic fan del cultiu a l'Any de la Part d'Ordino un triomf contra els elements naturals

A l'Any de la Part a Ordino, les vinyes del celler Casus Belli estan entre els 1.240 i  els1.322 metres. Això i el canvi climàtic fan del seu cultiu un triomf contra els elements naturals. L'enòleg del celler, Miquel Medall creu que el bon equilibri vegetatiu, molta fulla i una bona sanitat vegetal, auguren una bona temporada ja que "tot indica que podrem elaborar tots els nostres productes". Els ceps es tracten de manera preventiva amb processos ecològics, naturals i respectuosos amb el medi i amb la vinya, com el limocide fet a base d'oli essencial de taronja.  Els 20.000 ceps no es despampolen, és a dir que no es treuen els pàmpols que amaguen el raïm, perquè en alçada el sol és molt fort i, tot i que no crema el raïm, sí que pot fer baixar l'àcid màlic fent que els vins quedin menys aromàtics.

Al mateix temps, s'intenta que els sarments no es creuin ni facin ombres, per minimitzar les humitats i les plagues de fongs i afavorir que l'aire corri a través dels pàmpols, fent que els tractaments actuïn millor en la planta. Les primeres plantacions fetes en un sòl bru calcari, ric en matèria orgànica, van tenir lloc l’any 2010 amb varietats de raïm de cicle curt i primerenques les quals permeten elaborar vins escumosos en alçada i en una zona principalment obaga. Aquestes terres al tenir hiverns més llargs i bruscos canvis de temperatura entre el dia i la nit influeixen en la maduració fent-la més lenta i provocant un efecte refrescant.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending