Quan ser bomber és molt més que fer de bomber

El cos de salvament i prevenció i extinció d’incendis celebra el dia del seu patró a les portes d’una reestructuració per donar valor a grups o unitats que amb l’evolució del departament han guanyat pes

“Què voleu: fer de bomber o ser bomber?” Amb aquesta pregunta retòrica, el director dels bombers, Jordi Farré, pràcticament ha iniciat el seu discurs en el marc de la celebració de la festivitat de Sant Joan de Déu, patró del cos. Retòrica però plena de sentit. Que els bombers, ho ha dit Farré, són “com una família”. I rere cada sortida que fan hi ha persones que, molt sovint, estant patint un drama. I alguns cops el drama acaba bé. Però més sovint encara “el final no és feliç”.

Els bombers han celebrat després d’un 2021 sense poder-ho fer -el 2020 va ser el darrer acte oficial al país abans del confinament- la festa patronal enmig d’un clima, aparentment almenys, d’extremadament bona convivència. Les moltes, moltíssimes distincions que s’han donat, especialment perquè molts dels 139 integrants del cos fa quinze o més anys que hi treballen, han contribuït a generar un clima de germanor davant autoritats civils i uniformades tant d’Andorra com de fora.

A l’empara d’un reglament, es reestructurarà el cos per tal de valoritzar més encara si cal alguns dels grups, seccions o unitats que han guanyat pes els darrers temps, per “optimitzar els recursos que ja tenim”

Malgrat la pandèmia i els canvis que ha suposat, malgrat el conflicte bèl·lic a Ucraïna, Farré ha volgut transmetre un missatge “d’optimisme i esperança”. I s’ha referit a les persones. Amb noms propis. Fins i tot al Xavier i al Josep Maria, Espot i Rossell, cap de Govern i ministre de Justícia i Interior, els ha demanat que es pugui mantenir la dotació econòmica de què disposa actualment el cos en un moment de contenció pressupostària. Farré ha deixat clar que no demana més personal.

Poder mantenir el que hi ha, això sí. I poder-ho fer a les portes d’una reestructuració del cos que passa per reorganitzar alguns grups, seccions o unitats i donar més valor a aquelles que amb el pas del temps i l’evolució del departament més pes han guanyat, com la secció sanitària, que en el marc de la reestructuració que s’està ultimant sota l’empara d’un dels diversos reglaments que serveixen per desenvolupar la llei que regula el cos esdevindrà unitat.

Farré, que ha mostrat el seu “desig” perquè “acabi la barbàrie” d’Ucraïna que mai no havia d’haver començat i ha enviat tot el suport i “reconeixement als nostres homòlegs ucraïnesos”, ha llançat diversos agraïments durant el seu discurs. Des de les persones que han hagut de ser ateses pels bombers a tots i cadascun dels membres del cos. Al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, o al seu antecessor, Joan Carles Recasens, un dels homenatjats durant la celebració.

El director dels bombers, en un discurs fortament ovacionat, ha donat les gràcies als familiars dels integrants del cos pel suport que els donen. Perquè “també necessitem reconfort” i perquè tot sovint tornen a casa després de llargues i complexes jornades de treball. Farré ha explicat que tot i la pandèmia durant el 2021 hi va haver la mateixa activitat que abans de la crisi sanitària. I tres de cada quatre actuacions han estat relatives a transport sanitari. I només el 5% de l’activitat haguda l’any passat va tenir a veure amb incendis.

SER O FER

Farré, s’ha dit, ha personalitzat en gran mesura el seu parlament. S’ha dirigit als cinc nous bombers. La noia i els quatre nois que constitueixen la darrera fornada de funcionaris per al cos de salvament i extinció d’incendis. I els ha dit allò del fer i el ser bomber. Fer de bomber és integrar un cos funcionarial, fer una feina ben feta i anar a casa al final de la jornada. Ser bomber, ha remarcat Farré, “és una altra cosa”. És estar “sempre disponible, tenir empatia, solidaritat o compromís.

El director del cos -que integren hores d’ara 122 uniformats dels quals tres són dones- ha encoratjat tots els membres del departament a aportar “la nostra gota d’aigua al nostre oceà”. A treballar de valent. Colze a colze. La bona harmonia, s’ha dit, s’ha notat durant el lliurament de les distincions. Abans han pres la paraula, de manera més breu, Josep Maria Rossell i Xavier Espot. Ministre i cap de Govern, cadascú a la seva manera, han destacat la feina feta pels bombers. Espots ha remarcat els esforços realitzats arran de la pandèmia i ha tingut un ampli record per a l’ex-director Recasens, present a la sala. A les cotxeres dels bombers.

S’han lliurat distincions, s’ha dit, a molts dels actuals components del cos. Els que porten entre 15 i 30 anys prestant servei i als que ja han superat les tres dècades. I també a funcionaris que s’han jubilat, a persones o entitats (la Creu Roja en aquest any) que col·laboren amb els bombers

S’han lliurat distincions, s’ha dit, a molts dels actuals components del cos. Els que porten entre 15 i 30 anys prestant servei i als que ja han superat les tres dècades. I també a funcionaris que s’han jubilat, a persones o entitats (la Creu Roja en aquest any) que col·laboren amb els bombers. Alhora s’ha fet un reconeixement a l’antic membre del cos -Enric Cabanes- que durant el passat any va morir. Tot plegat, com ha dit Farré, molt familiar.

Farré, com Rossell, han parlat dels nous reglaments que s’han aprovat o estan a punt de fer-ho al tomb del cos. Un, el de la reestructuració, ha de servir “per optimitzar el que tenim”, ha explicat el director del cos. No hi haurà grans canvis, ha reconegut el màxim responsable del departament, sí algunes denominacions. I canviar el rang, l’estatus o com se li vulgui dir, a algunes de les estructures organitzatives internes.

Director i ministre han explicat també que s’està acabant de tancar un conveni per tal de posar negre sobre blanc que els bombers d’Andorra puguin operar en zona fronterera, en espais regionals propers. És a dir, que si algun dia, pel que sigui, han de dur a terme alguna actuació fora del Principat, encara que ara es fa “aplicant el concepte del bon veïnatge” i perquè l’emergència és l’emergència i no entén de fronteres, tingui l’empara legal escaient i, alhora, es pugui participar en projectes transnacionals.

En fi, queda clar, que no només es vol fer de bomber. Farré i el seus companys volen ser, són de fet, bombers.

Comentaris (2)

Trending