Quan una empresa fracassada pot ser més útil que un màster

Un webinari de l'Empresa Familiar Andorra debat sobre les claus per ser un emprenador en l'era digital i no morir en l'intent

Comentaris

Innovació, passió, resiliència, resistència i cap. Aquests són els cinc manaments per ser un emprenedor andorrà a l'era digital i no morir en l'intent. Així s'ha de posat de manifest en el webinari que han organitzat aquest divendres els joves de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA) i que ha estat seguit per una seixantena de persones.

Virginie Rogé, de Dietox; Eva Tomàs, de Manzaning; i Humbert Sasplugas, de P D Paola han explicat les seves experiències. Rogé considera que "fer les coses amb passió és fonamental". Explica que "Dietox és una filosofia de vida: l’inici d’un estil saludable. És el canvi de xip, aquest botó que prems quan vols començar una dieta, quan necessites sentir-te i veure’t millor immediatament".

Va posar en marxa l'empresa l'any 2012 per desenvolupar la teràpia de liquats detox frescos. "Els nostres liquats frescos estan premsats en fred, es conserven en altes pressions (HPP) i estan elaborats amb una gamma Premium d’ingredients frescos sense lactosa, sense gluten i 100% vegans. Cadascun dels sis liquats que formen la teràpia d’un dia està concebut per a un període horari concret, tots ells porten fruites i verdures, superaliments i proteïnes vegetals".

 "Consolidar una empresa no són dos o tres anys, són més"

És conscient que consolidar una empresa "no són dos o tres anys, són més" i no té socis. Coneix casos de grans projectes que no han triomfat per manca d'energia i de fe. En aquest sentit, Eva Tomàs creu que "aquí som una mica conservadors. Cal arriscar-se. És més important una 'start-up' que fracassi que un Master in Business Administration (MBA".  La seva empresa, Manzaning, és una 'marketplaceper poder comprar els productes frescos a les botigues del barri i mercats a través d'internet. Neix com a empresa a principis del 2016 i llança l’aplicació a partir del maig d’aquell mateix any. 

Els principals productes que es poden trobar al catàleg de Manzaning són principalment frescos d’alimentació, com fruita, hortalisses, carn o peix. Tot i això, també es poden trobar productes de complement per a la llar de botigues de menjar de mascotes, farmàcies o tintoreries, entre altres. A través de l’aplicació mòbil, els usuaris poden afegir al carret els productes que necessiten i escollir una entrega en 60 minuts si la compra és urgent o programar-la en franges d’una hora fins a sis dies d’antelació.

Convertit una afició en negoci pot ser un model d'èxit

A vegades per triomfar cal saber convertir una afició en negoci. És el cas de P D Paola que s'ha convertit en una referència en l'espai de joieria internacional. Dissenyar peces que expliquessin una història des del minimalisme i les tendències”, aquesta era l’afició de Paola Sasplugas. Va ser el seu germà Humbert, que venia del món de les finances, qui es va adonar que aquesta afició tenia potencial. Va ser així com van decidir “crear una empresa que canviés la indústria”.

El 2016 ja facturava 1,6 milions d'euros. Fundada l’any 2014, és el resultat d’una combinació equilibrada de l’àmbit creatiu i el món empresarial, treballant junts cercant la disrupció en la indústria de la joieria. La marca 'online' ha conformat un fort equip de professionals amb molt de talent que s’han obert pas cap a l’elit de l’àmbit internacional de la joieria. Per Humbert Sasplugas, el seu primer  “fracàs” va ser la millor escola de negocis que podia tenir.

Hi ha barreres que frenen la creació d'un negoci digital a Andorra

Tots han coincidit en assenyalar que Andorra és un gran lloc on arrencar i establir un negoci 100% digital, però que hi ha barreres que fan que l’obertura o establiment de negocis al Principat sigui inviable, especialment per als negocis on el producte comercialitzat és material. Les despeses duaneres es mengen els marges de comercialització dels productes, tant per importar com per exportar i troben a faltar un organisme públic que doni suport i consell jurídic, econòmic i fiscal als efectes que aquestes empreses emprenedores o les seves matrius s’estableixin o arrenquin des
d’Andorra.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending