Punt lila de referència, no (només) de feminisme

El comú d’Encamp defensa el servei d’informació i atenció a víctimes de qualsevol mena de violència que hi pugui haver durant la festa major malgrat ressaltar l’esperit de gresca sana que hi està havent

Primera nit de punt lila. Primera nit d’intervenció adequada. El punt lila encampadà -ubicat allí on hi hagi els actes principals de la festa nocturna, ja sigui al complex, ja sigui a la plaça de Sant Miquel- va molt més enllà de ser un punt d’exaltació, diguem-ne, feminista. És “un punt de referència” que aquesta matinada passada ha fet la funció que havia de ser com a lloc estratègic per rebre la queixa i el neguit del menor a qui li ha semblat sentir una punxada.

Encamp, amb l’Aldosa de la Massana i la Massana pròpiament dita, són les tres poblacions en activar el punt lila després de la punxada, aquesta sí confirmada, de la festa major de Sant Julià. “Que en una festa poden passar coses és una realitat”, explica el cònsol menor encampadà, Jean-Michel Rascagneres, a qui la casualitat ha volgut que fos en les immediacions del punt lila quan s’hi ha acostat un amic del menor suposadament agredit. També hi havia la batlle penalista Azahara Cascales i el director de la policia, Jordi Moreno.

La casualitat ha volgut que l’avís de la suposada punxada s’hagi donat quan al punt d’informació hi havia Rascagneres, el director de la policia, Jordi Moreno, i la batlle instructora penalista Azahara Cascales

Tots tres han observat el desplegament del protocol anti-punxades, però no han fet cap mena d’intervenció, com ha afirmat Rascagneres, que ha explicat que la batlle volia veure en primera persona la celebració d’algunes festes i aquesta nit s’ha fet acompanyar pel director policial en algunes de les poblacions on hi havia trobades festives. “Està bé que surtin del despatx i vegin què passa”, ha celebrat el mandatari comunal encampadà que encara ha celebrat més que la festa s’estigui vivint amb ànim festiu.

“Hi pot haver algun incident, sí. Però el que sobretot hi havia era ganes de fresca, de passar-s’ho bé”, ha remarcat Rascagneres, que ha deixat clar que l’afer de la punxada era una sospita no pas confirmada almenys ara per ara. Al noi suposadament punxat el va atendre una sanitària voluntària de la Creu Roja. “Per cobrir les diverses nits vam demanat la col·laboració” de l’ONG i cada nit, juntament amb personal comunal, també hi haurà voluntaris de l’entitat. Normalment seran sanitaris.

298948277 1080646899492793 6560725745495624565 n
Rascagneres, segon per l'esquerra, amb altres responsables del punt lila aquesta passada matinada. | COMÚ D'ENCAMP

Aquesta passada nit s’han acostat fins al punt lila coneguts d’aquells que hi estaven atenent o “persones que venien a debatre, a dialogar”, més que no pas a fer “una consulta estricta”. Rascagneres admet que hi ha soroll per la necessitat o no de tenir un punt on atendre les víctimes de violència sexista entesa com una violència de gènere. I considera que no cal fer-ne un gra massa i sí prendre’s el punt com un servei més.

“El lila té visibilitat. Es veu. És un punt d’informació. És un punt de referència per si mai passa res. Si et trobes davant una situació no volguda i has d’anar a buscar algú de l’organització és més complicat que no pas anar a un espai concret que es veu i que tothom sap on és. És un punt per si mai passa res i, a partir d’aquí, engegar els protocols que siguin necessaris”, rebla el cònsol menor encampadà. De moment, ha donat la resposta adequada. I l’ha donada a un noi. A un home.

Comentaris (6)

Trending