Projecte 281: el ‘bressol’ andorrà del cànnabis

Un petit grup d’emprenedors especialitzat en les noves tecnologies i la recerca de nous nínxols d’activitat econòmica va començar a estudiar fa cinc anys cultius agrícoles alternatius al tabacEls promotors de la iniciativa, sempre amb finalitats terapèutiques, es van adreçar fa dos anys a l’Associació de pagesos i posteriorment van començar a compartir sinergies amb la CEA

¿Per què de cop i volta la ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó, deixa de cop i volta en el marc d’una entrevista televisiva que el Govern estudia un projecte per cultivar cànnabis com a alternativa al tabac? ¿Qui hi ha al darrere, de tot plegat? Alguns interrogants costa d’aclarir-los. D’altres es van començant a dilucidar. Rere l’estudi governamental de regular el cultiu de cànnabis amb finalitats terapèutiques hi ha un grup d’emprenedors tecnològics que tot buscant nous nínxols de negoci i activitat econòmica van començar a debatre les implicacions que tindria l’esmentat cultiu al Principat. Es fan dir Projecte 281 i es troben en l’origen de tot plegat.

Fa sis anys que de manera molt discreta, i especialment a les xarxes socials, però també en altres fòrums, tracten la qüestió. De moment, expliquen, són un projecte “cent per cent andorrà”. Els impulsors de la iniciativa, que es tracta amb certa confidencialitat pel refús que pot arribar a generar, tenen tractes amb sectors mèdics i afins. El cànnabis és l’epicentre del debat però la seva idea va més enllà. Plantegen una economia circular. I només pel que fa als cultius hortícoles també pensen en la possibilitat de fer ortigues i alfàbrega, per posar dos exemples. Evidentment, però, la lucrativitat que porta associada el cànnabis no es troba en cap altra plantació. 

La voluntat dels impulsors de la iniciativa, que en certa manera reprèn la CEA, és “anar una mica més enllà del cultiu” tot apostant per la investigació i “una petita indústria d’alt valor afegit”

Projecte 281, després de debatre -“aquesta comunitat vol aportar una visió pionera en un tema que costa de presentar: el cànnabis. Aquest projecte vol arribar a la regulació d'aquest cultiu i  també per al seu ús mèdic aportant informació, debat, perspectives, idees i tot allò relatiu al que cal saber sobre la marihuana. A Andorra també podem ser pioners i innovadors en aquest tema”, resa una de les presentacions del col·lectiu- gairebé internament la qüestió va contactar ja fa dos anys amb l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA). Així ho expliquen les fonts consultades properes als promotors del projecte.

L’interès, pels beneficis econòmics que suposa i, alhora, essent el cànnabis una planta que s’adapta molt bé a la terra i que fins i tot la millora -en qualsevol cas, segur que no l’empobreix, tampoc no té necessitat ni de nutrients ni de pesticides-, de seguida es va veure. També és cert que ben aviat es van veure, també, de fet ja se sabien, els problemes legals, les barreres socials, que hi ha al Principat davant d’un projecte com aquest. D’aquí que Projecte 281 acabés trucant a la porta de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) per tal de compartir sinergies i, sobretot davant de l’administració, amb la qual ja havia informat també, tenir més força.

El projecte, la iniciativa avança. Projecte 281 i la patronal, van, en certa manera, de la mà. Ara, però, els contactes són prou madurs com perquè arribi el moment que l’administració s’hagi de mullar. ¿Podria arribar-se a legalitzar el cultiu de cànnabis a Andorra amb finalitats terapèutiques? D’aquí que el Govern hagi posat en marxa un petit grup interministerial i s’estigui avaluant la situació. Hi ha molts serrells per lligar. Socialment i jurídicament la situació és molt complexa. D’aquí que el debat que fa un cert temps que Projecte 281 manté en un segon o tercer pla hagi saltat ara a la palestra. Els promotors de la iniciativa esperen, teòricament més aviat que tard, una resposta de l’administració: ¿Es pot avançar o no?


Caràtula del projecte presentat a l'administració.

La idea de Projecte 281, que en certa manera reprèn la CEA, és “anar una mica més enllà del cultiu” tot apostant per la investigació i “una petita indústria d’alt valor afegit”. Recorden les fonts consultades que “el THC té molts propietats terapèutiques” i que aquest pot ser un motivador clar per regular el cultiu, que podria ser un substitut -sense tenir-hi res a veure- del tabac, que va a la baixa. En canvi, arreu, en les societats més modernes i econòmicament i tecnològicament avançades d’Europa, o als Estats Units i el Canadà, el cànnabis mèdic va a l’alça. I té un component molt lucratiu.

Les sinergies amb la CEA són tals que arriben al punt que el principal ideòleg de la plataforma inicial, del Projecte 281, és, ara, el coordinador de la ‘indústria cànnabis’ que està desenvolupant la patronal

Des del punt agrícola, de la terra, ja s’ha dit que no només no danya les finques sinó que “neteja les terres on es cultiva”. Perquè els promotors del Projecte 281 pretenen conrear a l’exterior tot i l’altura i la climatologia que presenta Andorra malgrat que una part de la producció també podia ser a l’interior, en uns contenidors preparats a l’efecte. El cànnabis, i sempre parlant des de la producció agrícola, des del cultiu, dóna més cel·lulosa que qualsevol arbre dedicat expressant a la producció d’aquesta matèria, fet que permetria també engegar una petita indústria tèxtil o de paper ecològic. De fet, aquest és l’objectiu dels promotors del Projecte 281 que la CEA també comparteix: la complementarietat, el valor. Generar riquesa des de la innovació.

Les sinergies amb la CEA són tals que arriben al punt que el principal impulsor de la plataforma inicial, del Projecte 281, és, ara, el coordinador de la ‘indústria cànnabis’ que està desenvolupant la patronal juntament amb deu potencials indústries més. Els uns i els altres esperen una resposta ben aviat del Govern en relació a si realment pot ser factible desenvolupar una iniciativa com la que plantegen. ¿Si es pogués tirar endavant una indústria d’aquestes característiques, Projecte 281 té la capacitat d’inversió suficient? La resposta és clara: “Segur que sí, la inversió no seria un problema. Es trobarien inversors. És un sector molt lucratiu”. Alhora, avisen, creuen que no hauria d’estar tancat, limitat a uns pocs.

La qüestió no és fàcil. Gens ni mica. El debat està servit. Experts en agricultura, departaments de la policia, el ministeri de Salut, tècnics d’Afers Socials, funcionaris d’àrees d’impacte econòmic i innovació… tots han estat requerits a fer els seus informes. Avantatges i desavantatges de cultivar cànnabis al Principat. Només es contempla el cultiu terapèutic. No venen fum ni van ‘fumats. El projecte, la proposta, està sobre la taula.



Contenidors amb els quals preveu treballar GrowBox.

GrowBoxCo o el triumvirat Balló-Vázquez-Guirao que també pensa en Andorra

Projecte 281 és l’origen de la iniciativa per poder cultivar cànnabis al Principat. Però ja no és l’única ‘oferta’ que té el Govern sobre la taula. L’empresari establert a Girona Iago Vázquez, a través de la societat registrada a Madrid GrowBoxCo Pharma Ventures, també ha fet arribar a l’administració, via un intermediari del país, el seu interès en poder desenvolupar la producció de cànnabis terapèutic a Andorra si mai es regula. Vázquez és l’administrador únic de l’esmentada societat, que és filial d’una societat britànica que al seu torn té la matriu als Estats Units. En tot aquest conglomerat, en la seva divisió europea, hi ha un emprenedor andorrà, lligat al seu dia a la indústria cinematogràfica i de la producció audiovisual, que també en forma part: Josep Guirao. De fet, Vázquez, Guirao i el també empresari gironí Rafel Balló serien les tres potes del projecte al Regne Unit i a Espanya. 

La societat espanyola és filial d’una empresa britànica que al seu torn té la matriu als Estats Units i està ultimant produir a Girona i Salamanca

GrowBoxCo encara no està produint ni a l’Estat espanyol ni a la Gran Bretanya. Però en un parell de mesos ho podria estar fent. Vázquez ha explicat a l’Altaveu que estan ultimant els darrers serrells per començar a conrear cànnabis terapèutic a Fornells de la Selva, a tocar de Girona, i en altres llocs de l’Espanya més rural i despoblada per la caiguda en picat del sector primari com poden ser alguns paratges de Salamanca. Com en el cas d’aquests dos indrets, el director de la societat esmentada explica que a Andorra es podria fer producció exterior i interior a partir dels contenidors que ja maneja la matriu americana. 

A diferència de Projecte 281, GrowBoxCo planteja la proposta com únicament de producció primària. Assegura Iago Vázquez que la societat, que es podria definir com un ‘venture capital’, ja té tot de contractes firmats amb farmacèutiques i tan bo punt es fa la recol·lecta de la producció aquesta es ven. De fet, ja està venuda d’entrada. On es faci el seu tractament i manipulació és una altra cosa. Seria decisió de la farmacèutica. Si es vol que sigui just mateix dels caps de cultiu que hi hagi una petita indústria, doncs això és una qüestió paral·lela. Però és clar que hi ha d’haver la regulació necessària. 

Reconeix Vázquez que sabedors que la qüestió s’estava tractant al Principat, s’haurien posat en contacte amb l’administració per deixar constància que si mai hi ha la possibilitat d’optar a algun tipus de permís o llicència -a Espanya, per exemple, aquests cultius només es poden realitzar gràcies a l’obtenció d’unes llicències que acaben estant en molt poques mans-, GrowBoxCo estaria disposada a apostar fort pel Principat, constituint les societats que calgués i fent la inversió necessària per tirar el projecte endavant. El cànnabis enganxa. Benentès.



 

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending