El pianista que un incendi ha permès ‘redescobrir’

Un conjunt de despropòsits -excepte la feinada de l’arxiu comunal de Sant Julià- han portat una col·lecció d’uns tres mil discs de pedra a la Biblioteca Nacional d’Espanya i han tret de l’anonimat Jean Cuvillier Redd

Segurament per recomanacions mèdiques el 1959 es va instal·lar a Andorra. A Sant Julià, concretament. Havia rodat per bona part d’Europa i Amèrica. Jean Cuvillier Redd continua sent aquest dimarts tan desconegut com aquest dilluns. Però és una mica menys anònim. I, en tot cas, durant anys va ser el propietari dels prop de tres mil discs de pedra, tots amb música clàssica enregistrada, que el comú de Sant Julià acaba d’entregar a la Biblioteca Nacional d’Espanya. Ningú més no ha volgut aquest material. Ningú. Arxiu nacional d’Andorra inclòs.

Hores d’ara no se sap si la vida del senyor Redd, nascut el 8 de maig del 1903 al comtat d’Essex, a l’estat americà de Nova Jersey, va acumular tants despropòsits com la seva col·lecció. Casat amb una alacantina trenta anys més jove que ell -Margarita Morante Fernández, nascuda el 1933-, la parella va anar a petar a Sant Julià i a Sant Julià va morir. El primer a la dècada de 1980. La segona el 2008. Al número 2 del carrer de Lòria. I allí, el matrimoni Redd hi tenia una immensa col·lecció basada en tres potes i uns 30.000 exemplars en conjunt: discs (de pedra i de vinil), llibres i postals.

Redd, desconegut encara i del qual l’arxiu de Sant Julià tot just conserva una imatge d’un tríptic, havia estat músic. Pianista per a més referències. I professor de l’escola de música de Manhattan. Era fill d’una família benestant. Fins i tot rica. I que gràcies a la música, aparentment, tenia bons contactes en aquest món i rodava molt. Sobretot per Europa. I era col·leccionista. Discs, llibres i postals, tornem-hi.

Redd, desconegut encara i del qual l’arxiu de Sant Julià tot just conserva una imatge d’un tríptic, havia estat músic. Pianista per a més referències. I professor de l’escola de música de Manhattan. Era fill d’una família benestant. Fins i tot rica. I que gràcies a la música, aparentment, tenia bons contactes en aquest món i rodava molt. Sobretot per Europa. I era col·leccionista. Discs, llibres i postals

En fi, morta la senyora Morante el 2008 -aparentment tots dos estan enterrats al cementiri vell de Sant Julià- i sense fills, els parents que tenien fora d’aquí no tenien cap interès en res (com a mínim, res del que hi havia a la casa) dels Redd-Morante. I els qui tenien drets sobre la casa on van viure tenien necessitat de netejar l’immoble. Vist que hi havia feina, i vist que tenien els contactes pertinents, van estalviar-feina i diners. I van encolomar a la brigada del comú la neteja del pis.

I tot el material va anar a parar a la deixalleria comunal. A la Portalada. I allí s’estava el material morint-se de riure. Fins que, ja se sap, una esllavissada de pedra i aigua va fer engegar a rodar tota aquella zona i va deixar inutilitzat l’edifici que acollia la deixalleria. Au, tot el material cap a les dependències de l’arxiu comunal. Ja abans d’aquest segon trasllat -de la deixalleria a dependències de l’arxiu-, l’arxivera comunal, Laia Farrés, havia començat unes tímides indagacions i una feina que, en una petita part ha culminat aquesta setmana amb el trasllat d’uns tres mil discs de pedra, tres llibres, quatre àlbums de postals i 2.500 postals soltes més sobre l’Estat espanyol, cap a la Biblioteca Nacional d’Espanya.

Aquí no ha interessat a cap institució. El comú no té prou recursos de cap mena. I, siguem sincers, a l’arxiu nacional no hi ha hagut ni recursos ni ganes. Ni interès. Que sigui una col·lecció familiar d’un particular no andorrà i amb una col·lecció amb poc material del país -unes quantes postals sí que es conservaran segur- és una excusa de mal pagador. Com si la música no fos universal. Més encara la clàssica. En fi, que els 30.000 discs de pedra han marxat cap a Madrid. Però Madrid tampoc no ha volgut els 60.000 a ull nu que potser n’hi ha de vinil.

Un moment de la firma del conveni aquest matí a Madrid.

Relacionat

Discs de pedra de Sant Julià a Madrid

Però, ¿què va portar a accelerar la recerca d’una sortida per a la col·lecció del pianista Redd? Doncs sí, un incendi. El del centre cultural de Sant Julià. L’arxiu documental i cultural que hi havia allí d’una manera o altra es va veure afectat. L’espai, també. I ha calgut buscar nous emplaçaments on guardar aquell material. Però, manoi, el coi de col·lecció Redd ocupava massa a l’arxiu comunal. En Redd, en Redd, en Redd… I ara sabem que al carrer de Lòria i va tenir una ingent col·lecció un pianista americà de poc renom però molts contactes.

352235127 239101375425107 318399
El col·laborador de l'arxiu lauredià David Ramon treballant en l'embalatge dels discs.

I fins i tot l’antropòloga i estudiosa comunal laurediana Teresa Rodrigo, colze a colze amb Farrés, estan mirant de ‘descobrir’ quelcom més del professor de la Manhattan School of Music. Ara ja és una mica més de domini públic. I quan a Madrid facin la feina de catalogació que no s’ha pogut fer al Principat potser (o potser no) algú a Andorra hi haurà qui s’estirarà dels cabells. Perquè el que és clar és que el tracte entre el comú de Sant Julià i la magna institució espanyola -l’única que s’ha interessat a cegues pels discs de pedra i que ho ha fet tot fàcil, celebra l’arxivera comunal- fa que quan la segona ho tingui tot documentat haurà de fer arribar una còpia del document d’inventari i de la pertinent valoració de la col·lecció.

Sí, la col·lecció que estava a la deixalleria, que algú es va voler treure de sobre d’un pis que interessava però d’uns discs que feien nosa, i que gràcies a una arxivera formigueta i un incendi mig devastador ara sabem, tots, o molts, vaja, que existeix. I també existeix el pianista Jean Cuvillier Redd. I la seva esposa, és clar. La senyora Morante. Margarita Morante Fernández, que en pau descasin.

Comentaris (1)

Trending