Discs de pedra de Sant Julià a Madrid

El comú cedeix a la Biblioteca Nacional d’Espanya una important col·lecció que guardava des de fa anys, fins i tot a la deixalleria, i que havia recopilat la parella formada per Jean C. Redd i Margarita Morante, que es van instal·lar el 1959 a la parròquia

El comú de Sant Julià de Lòria i la Biblioteca Nacional d’Espanya han signat un conveni mitjançant el qual la corporació cedeix una col·lecció de discos de vinil i pedra que atresorava des de feia anys. Els cònsols, Josep Majoral i Mireia Codina, s’han desplaçat a Madrid per rubricar la signatura. La col·lecció cedida la formen uns 3.000 exemplars i els havia recopilat al seu dia el matrimoni format per Jean C. Redd i Margarita Morante.

L’any 2008, els hereus de la parella van fer donació al comú d’una extensa col·lecció documental. Conté, entre altres elements, una important fonoteca amb milers de discos de pedra i de vinil. Aquesta col·lecció es va anar creant al llarg de generacions de la família Redd i va viatjar per Estats Units, França i Espanya. L’any 1959, la parella es va instal·lar a Sant Julià de Lòria. Jean Redd havia tingut una vida molt relacionada amb la música i amb els principals músics de la seva època. També comptava amb una col·lecció de partitures impreses i manuscrites.

IMG 4250
Els discs, empaquetats i carregats en una furgoneta per ser traslladats a Madrid.

En un primer moment, la col·lecció es va guardar al magatzem de la deixalleria comunal. Més tard, quan l’equipament va quedar fora d’ús, es va traslladar a casa comuna i es va conservar a l’arxiu comunal. Després de molts contactes amb diferents institucions, la Biblioteca Nacional de España es va mostrar interessada en la part de la fonoteca formada per la col·lecció de discos de pedra, que pertanyen a finals del segle XIX i principis del segle XX i n’hi ha uns 3.000 exemplars.

La Biblioteca Nacional compta amb una important col·lecció de discos de pedra, uns 30.000 exemplars, i té recursos per al seu tractament, conservació i difusió. Aquesta institució, la més important per a la conservació del patrimoni històric de l’Estat veí, ha assumit la totalitat de les despeses del transport. Davant la importància d’aquest patrimoni, el Comú va haver de sol·licitar el vistiplau del Consell Assessor del Patrimoni Cultural per a què pogués sortir del país.

Comentaris (6)

Trending