Una ossa d’Ordino més pràctica

L’artista ja ha creat el motlle per fer la nova màscara que serà de fibra de vidre i resina, materials resistents a la humitat

L'ossa d'Ordino tindrà una nova pell. L'any passat ja es va anunciar que seria el darrer en utilitzar la màscara que té un segle de vida i, ara, l'artista Arnau Codina està fent una rèplica més funcional perquè s'estreni en la representació d'enguany. A més, l'Associació de Cultura Popular de la parròquia obrirà un procés obert a tota la població ordinenca, que la voluntat és fer cada any, per triar la persona que farà aquest paper.

A l’octubre, l’Associació de Cultura Popular d’Ordino iniciarà la preparació del Ball de l’Ossa i ho farà amb novetats. D’entrada, hi haurà una màscara nova que, segons el president de l’entitat, Albert Roig, “haurà de permetre més agilitat i llibertat per fer l’actuació” i que serà una rèplica de l’original, que fa 100 anys que s’utilitza i que és un cap d’ossa real, que el temps ha fet que cada vegada sigui menys pràctica.

Cert, però, que hi haurà detalls diferents. “Els elements que no es veuen, com les dents, s’obvien”, ha assegurat l’artesà especialista en bestiari festiu, Arnau Codina, així com facilitar el màxim la practicitat de la persona que fa d’ossa per “córrer, espantar i participar de la festa sense el neguit d’estar pendent de la màscara”, com ha puntualitzat Roig. De fet, amb l'actual, la visibilitat és poca i és que la deformitat pel pas del temps fa que qui vesteixi la màscara només tingués visibilitat per un ull.

El president de
El president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordin, Albert Roig, amb l'artista de la rèplica, Arnau Codina.

En aquest sentit, i perquè estigui a disposició de l'associació com més aviat millor, sent ple mes d'agost, Codina està treballant aquests dies per tenir-ho tot a punt. La primera fase, realitzar la base per extreure el motlle, ja està. Ara queda fer el motlle i la mascara, un procés que l'artista creu que s'allargarà "durant un més". "El temps de secat són molt important respectar-los", ha assegurat l'artista. La nova estarà feta a partir de fibra de vidre i resina, materials resistents al pas del temps i a la humitat.

L'antiga, com ha confirmat Roig, es conservarà en algun espai de la parròquia com a símbol del patrimoni cultural i històric de la parròquia ordinenca.

Una altra de les novetats que presenta l’associació és que enguany escolliran la persona que fa d’ossa a través d’un procés obert a totes les persones d’Ordino, aprofitant que el que feia fins ara el paper s'ha retirat. “L’any passat ho vam fer amb l’estrena de l’osseta i, enguany, ho estenem a l’ossa”, ha indicat Roig. “Volem fer de les festes actes populars”, ha conclòs.

Un detall de l'interior de la màscara original.
Un detall de l'interior de la màscara original.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending