Una opció per optimitzar el subministrament de vacunes

El biòleg Joel López planteja la possibilitat d'inocular una sola dosi de la vacuna per poder arribar a més del 50% de població la població susceptible

Les vacunes de Pfizer i Moderna, ara per ara, funcionen perfectament contra el coronavirus, però el biòleg i bioinformàtic Joel López preveu que d’aquí a uns mesos caldrà una actualització d’aquestes per fer front a les diferents soques de la malaltia. Davant d’aquesta situació i l’anunci de la possible l’arribada de 8.500 dosis Pfizer el 8 de març, ha plantejat a través del seu Twitter la possibilitat d’inocular una sola dosi per arribar a immunitzar a 17.000 ciutadans. 

Cert és que aquesta immunització no seria tan efectiva com la que s’assoliria amb dues dosis, però passats 21 dies des de la primera administració, les vacunes mRNA – Moderna i Pfizer- demostren una eficiència “mai vista fins al moment”. I és que el percentatge d'immunització arribaria fins al 85%, una dada força positiva tenint en compte que la vacuna de la grip tradicional ofereix només un 60%, per exemple.  

Segons explica el biòleg, les noves variants del coronavirus disminuiran l’eficiència i eficàcia de les diferents vacunes i s’hauran d’actualitzar. Tenint en compte aquesta problemàtica, lligada al fet que els vaccins arriben a poc a poc al país, Lopez creu que “una bona estratègia podria ser ajornar el subministrament de la segona dosi o, directament, esperar a l’actualització de les vacunes mRNA per dur a terme aquesta segona tanda”. Això sí, ha volgut subratllar que actualment els vaccins funcionen. 

De fet, Lopez ha argumentat que Israel ja té el 50% de la seva població vacunada amb la segona dosi de Pfizer i han registrat una baixada d’ingressos a l’hospital i les unitats de cures intensives s’estan buidant. “Amb una primera dosi podem aconseguir evitar una saturació del sistema sanitari. Estem travessant una situació d’emergència i els diferents punts de vista podrien ser possibles solucions. Cal mantenir el pensament obert”, ha argumentat el biòleg, tot i que confia que la decisió de les autoritats andorranes serà adequada i totalment respectable.  

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending