Observar el vol nocturn de les papallones

Aquest dilluns se celebra la 15a edició de la Moth Night, que comptarà amb una xerrada i una activitat pràctica pels voltants d’Ordino

Les papallones són un dels insectes que més es poden observar i, sobretot, que més criden l’atenció a causa dels colors vius de les seves ales. Però, principalment, la ciutadania en coneix les espècies diürnes. A la nit, aquests lepidòpters, són molt més nombrosos durant la nit. Roger Caritg, d’Andorra Recerca + Innovació, apunta, de fet, a què el 90% de l’espècie és nocturna. Malgrat això, a causa dels seus costums i de les petites dimensions d’algunes classes, són molt més difícils d’estudiar.

Aquest dilluns se celebra, a nivell europeu, la Moth Night. És a dir, la nit d’observar i aprendre més sobre aquestes papallonesA Andorra té lloc des del 2007, tot i que la Moth Night es va establir al 2004 a nivell europeu. Es tracta d’una convocatòria de quatre dies anuals, que van variant d’estació, on es fa un estudi de camp i s’enregistren les diferents espècies de papallones nocturnes que s’observen. Al Principat, aquest estudi el porta a terme, actualment, Èric Sylvestre, expert en aquests insectes. Tenint en compte el temps que fa que es porten a terme aquestes observacions, Caritg assegura que hi ha molts registres. Al país, de fet, hi ha identificades 1.200 espècies. Tot i això, assegura que hi ha moltes que no es coneixen, “hi ha algunes que poden fer entre un mil·límetre i dos mil·límetres, i són molt petites i costen molt d’identificar”.

Per tal d’apropar tots aquests coneixements a la ciutadania, anualment s’organitza una jornada en què es fa una xerrada i una activitat de camp. Aquest any Sylvestre i Caritg seran els encarregats d’explicar a tots els interessats dades i curiositats sobre les papallones. Les places estan ja exhaurides per a aquesta convocatòria, i Caritg explica que els perfils dels assistents són molt variats. Des de persones que ja coneixen i tracten aquest món, fins a nens que comencen a investigar sobre la natura, “i fan preguntes molt encertades”.

A les 21:00 h la Casa de la Muntanya d’Ordino es convertirà en una aula magistral sobre les papallones i tot allò que les envolta. Caritg explica que es tracten des d’un punt de vista molt general, però que es donen dades importants per tal de conèixer-les més en profunditat. En aquest sentit, indica que “expliquem per què són importants a nivell ecològic, són bioindicadors i formen part de la xarxa tròfica”. És a dir, la presència de les papallones pot indicar fins a quin punt un ecosistema està en bon estat. També s’expliquen les parts del cos d’aquests insectes, o que no són perilloses, tot i que en la seva forma d’oruga algunes sí que són urticants.

Un cop acabada la xerrada, caminant, s’aproximaran als voltants d’Ordino per tal d’observar algunes espècies al parany de llum. Així, mitjançant aquest mecanisme, es podran veure i identificar algunes de les papallones nocturnes que es deixen. La meteorologia pot afectar, però Caritg explica que, fins i tot amb pluja, s’ha aconseguit veure’n algunes de ben a prop. D’aquesta manera, es pot veure un dels insectes més abundants a la natura andorrana.

Etiquetes

Comentaris

Trending