Una notificació que arriba molt tard

La Batllia ha citat per un pagament pendent a una asseguradora l’activista finès Janitskin Ilja, que va ser extradit al seu país el 2018 i va morir, de càncer, el passat febrer

“Es notifica al senyor Janitskin Ilja Juhana que aquesta Batllia ha decidit admetre a tràmit la petició d’ordre judicial de pagament efectuada per la societat Assegurances Generals per la quantitat de 397,79 euros més les taxes judicials corresponents i se li atorga el termini de trenta dies hàbils per comparèixer a la Seu de la Justícia”. És la notificació apareguda aquest dimecres al BOPA. Res d’estrany -cada setmana es publiquen moltes de similars- si no fos per un detall important: la persona reclamada va morir fa mesos.

Ilja Juhana, de fet, fa temps que, a més a més, no es troba al país. I, en aquest cas, també a conseqüència d’una decisió judicial. Era un activista i periodista, fundador de la revista digital ‘mv-lehti’ al qual les autoritats de Finlàndia reclamaven perquè el volien processar per un delicte d’odi racial i per assetjament a una periodista. Se’l va detenir a Andorra, l’estiu del 2017, i ja a l’abril del 2018, va ser extradit.

Ja al seu país, va ser jutjat i condemnat a 22 mesos de presó on, de fet, ja hi era des del moment que va arribar a Finlàndia. Al mateix temps que continuava la seva lluita als tribunals va haver d’afrontar una altra: contra el càncer. La malaltia ja se li havia diagnosticat al Principat i al llarg de l’any passat va empitjorar de forma important i sense cap possibilitat de tractament més enllà de les cures pal·liatives. Tant que, el passat 7 de febrer, va acabar morint.

Curiós doncs que la Batllia el busqui ara, tant pel fet d’estar mort com pel fet que les instàncies judicials haurien de ser plenament conscients que Juhana ja fa temps que no es troba al país. Qui també queda clar que no coneixien la seva defunció són els responsables d’Assegurances Generals, que a data 8 de juliol van fer efectiva la petició d’ordre judicial de pagament. En concret, de 397,79 euros més taxes judicials. Queda clar que la notificació, malauradament per l’activista finès, ja no la podrà veure.

Etiquetes

Comentaris

Trending