“No per dir-nos feministes acabarem abans amb la desigualtat”

El ministre de Presidència, Economia i Empresa ha respost la pregunta entrada amb caràcter d’urgència per la presidenta suplent socialdemòcrata, on interpel·lava al Govern per les afirmacions fetes en el marc del congrés liberal

El discurs del feminisme ha obert aquest dijous el Consell General. El discurs del feminisme, o la manca de creença en ell, o almenys en “l’etiqueta”, com ho ha anomenat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. El debat s’ha generat arran unes declaracions on, com a president de Liberals i en el si del congrés del partit, va assegurar que el feminisme “només el defensen els partits ancorats al segle XX i amb postulats anacrònics: comunistes, republicans, socialistes...”.

Gallardo s’ha reafirmat en les declaracions fetes en el si del congrés liberal celebrat el passat mes de maig. Tot i que ha començat la resposta indicant que “s’havien fet en el marc d’un partit polític i no com a ministre”. En aquest sentit, ha volgut remarcar que “el Govern no entra en les opinions que manifesten, sempre que no entrin en les activitats que s’estan fent”. Així i tot, s’ha pronunciat, i ho ha fet en nom de l’Executiu, que era a qui reclamava la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar. El cap de Govern, o el partit demòcrata, a qui Salazar ha interpel·lat directament, no s’han pronunciat en cap moment. De fet, la consellera general ha remarcat que volia saber si es sentien còmodes amb aquesta ideologia que defensava Gallardo. Però res.

Amb tot, Gallardo ha tret a col·lació el manifest liberal dels anys 40 del segle XX, on ha assegurat que es parlava, en tot moment, d’igualtat. I aquesta és la premissa que ha defensat aquest dijous a l’hemicicle. Que a Liberals, tot i que parlava en qualitat de ministre, no li calia posar-se l’etiqueta de feminista, “sense cap càrrega negativa ni pejorativa cap als que sí ho fan”. Seguint fets històrics, ha parlat de Clara Campoamor, de la concepció clàssica de feminisme, i ha manifestat que “el liberalisme defensa la igualtat i la llibertat”. En aquest sentit, Salazar ha remarcat que “parlar d’igualtat i parlar de feminisme per separat és un discurs pervers, són dues coses exactament iguals, que defensen el mateix”. Bàsicament, ha assenyalat que el que defensava Gallardo era contradictori.

Però el ministre ha insistit, “no he negat mai el feminisme”. Però al manifest liberal, no hi entra. Sí la igualtat, però el concepte de feminisme, no. “Degut als nostres valors i a les nostres accions com a partit no ha calgut mai posar aquesta etiqueta o l’epígraf”, ha remarcat Gallardo, comparant amb els partits polítics que tenen una ideologia clarament ecologista, “i no cal que ningú digui que ho són”. Així mateix, el ministre ha volgut anar més enllà, i ha deixat enrere la teoria, assenyalant que “ens agrada la pràctica, hem estat un partit que sempre ha lluitat, sense haver de reivindicar, sempre hem treballat en la igualtat”.  

Per finalitzar, Gallardo ha explicat el context de les seves paraules, tornant a remarcar que estaven fetes des del punt de vista liberal, i no com a ministre. D’aquesta manera, ha indicat que, al si del congrés hi havia dos candidats i, un d’ells “proposava postulats per avançar en una línia més feminista, molt legítima”. Però que no caçava, al seu parèixer, amb el que requereix un partit polític com és el Liberal, pel simple motiu que “no necessitem cap discurs feminista, perquè en els nostres valors ja figura la igualtat”.

Comentaris (3)

Trending