Mules... o alguna cosa més?

Els condemnats per intentar entrar al país amb 6 quilograms de marihuana per vies de muntanya demanen al Superior una rebaixa de pena al•legant que tot just es limitaven a transportar la droga per a un tercer

Dos dels condemnats per l’operació Elit, que en el seu dia va suposar el comís de més de sis quilograms de marihuana que intentaven introduir al país per camins de muntanya, han presentat recurs per intentar reduir la pena de presó imposada pel Tribunal de Cort. Un tercer, de fet, també el va voler presentar però va ser refusat per extemporani, ja que l’advocat, de baixa per haver-se contagiat amb el coronavirus, el va entrar fora de termini. Tots admeten els fets, però asseguren que només feien de ‘mules’ i neguen que directament volguessin destinar la droga a la venda.

Tots tres van ser detinguts el març del 2019. Dos s’encarregaven de portar la marihuana en motxilles a través de camins de la Rabassa i, el tercer, els havia de recollir a Sant Julià en cotxe. L’operativa no els va funcionar i van ser enxampats per la policia. El passat juliol, el Tribunal de Corts els va condemnar. Als dos joves que duien directament la droga se’ls va imposar una pena de 4,5 anys de reclusió, tots ells ferms. Al tercer, germà d’un dels primers, li va caure dos anys per còmplice.

Marihuana, dispositius i altre material comissat el març del 2019.

Relacionat

Condemna de quatre anys i mig de presó per als dos joves de la motxilla amb sis quilos de marihuana

Davant del Superior, els seus advocats no han tingut problemes a reconèixer els fets. Ara bé, han volgut demanar una reducció de pena. En el cas d’un d’ells, el lletrat ha remarcat que “atenent les circumstàncies personals, el càstig és desproporcionat” i “contrari a la finalitat de resocialització”. A més, ha destacat que el seu client no tenia cap antecedent previ i el bon comportament mantingut a la presó.

En el segon cas, la defensa ha lamentat que la sentència atribueix al seu patrocinat “un rol i una participació major de la que és”. Assegura que tot just es va limitar a transportar la droga i que no va tenir res a veure ni a l’hora de comparar-la a Espanya ni amb el destí que tindria un cop a Andorra. Per tant, en tot cas el delicte a atribuir-li seria el d’introducció de la marihuana però no pas el de tràfic. “La seva actuació va ser la de mera mula”, ha afirmat.

En línies generals, tots dos lletrats han compartit una petició comuna. Volen que als seus clients se’ls imposi una pena menor i que, en tot cas, la part ferma sigui ja els prop de dos anys complerts a la Comella. Així, entenen que tots dos haurien de poder sortir de la presó per intentar refer la seva vida.

El fiscal, però, ha demanat que es confirmi la sentència de primera instància, que ha qualificat “d’extremadament prudent amb la presumpció d’innocència”. I és que, ha remarcat, el tràfic de droga està plenament demostrat. “Tota l’activitat que fan des del dia que es concerten fins a la detenció ho és”, ha indicat. Sobre la pena imposada, ha argumentat que és plenament compatible amb l’elevada quantitat de droga comissada i en comparació a resolucions anteriors sobre fets similars.

Els magistrats Albert Andrés, Elsa Puig i Bernard Plagnet.

Relacionat

S’aguditza la fractura entre advocats i Justícia

L’advocat del tercer detingut, condemnat en el seu dia com a còmplice a dos anys, també ha intentat intervenir, tot lamentant que, en el seu dia, no se li acceptés el recurs presentat perquè, en estar uns dies de baixa per culpa de la Covid-19, va entrar fora de termini. El seu client, de fet, ha hagut de tornar a la Comella a complir la pena pendent.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending