S’aguditza la fractura entre advocats i Justícia

Indignació entre una part del col·lectiu de lletrats per la reiterada vulneració dels seus drets i la dels seus clients per part dels òrgans jurisdiccionals

Els magistrats Albert Andrés, Elsa Puig i Bernard Plagnet.
Els magistrats Albert Andrés, Elsa Puig i Bernard Plagnet. ARXIU

La fractura entre els advocats, almenys una bona part, i els organismes jurisdiccionals segueix creix. Nombrosos lletrats consideren que cada vegada més la Justícia adopta “decisions que vulneren la lliure pràctica de la professió” dels lletrats així com “el seu dret a la protecció de la salut i al descans, en actuar de forma unilateral alguns tribunals”.

Després del capítol durant el mes d’agost de l’any passat, quan en plena pandèmia, el Consell Superior de la Justícia volia que s’habilités tot el mes d’agost per recuperar temps perdut, i gran part del col·lectiu dels advocats i el degà del Col·legi d’Advocats (CADA), entre d’altres, van expressar el seu malestar per haver de treballar en un període legalment inhàbil destinat al descans i a la conciliació familiar, en preveure que seria una mesura inútil davant d’un embús judicial enquistat d’anys, extrem que així va succeir segons les fonts consultades, perquè molts membres dels organismes judicials van fer les vacances durant el mes d’agost i encara s’està a l’espera de rebre, avui dia, l’allau de resolucions que s’havien anunciat per part del Consell Superior de la Justícia.

Amb l’excusa de no voler aturar els procediments judicials, alguns advocats han hagut de personar-se a la Batllia trobant-se de baixa mèdica per Covid-19. Hi ha  lletrats denuncien que la substitució per l’advocat de guàrdia o per un altre lletrat “vulnera el dret a l’assistència d’un advocat de la seva elecció i que aquest disposi del temps i de les facilitats necessàries per preparar la seva defensa".

“No només no es respecten els drets a la protecció de la salut i s’impedeix el legítim descans que té, no només un advocat, sinó qualsevol ciutadà que es troba de baixa mèdica, sinó que hi ha magistrats que han imposat l’exercici de la professió a advocats confinats i de baixa per Covid-19”, han assegurat alguns afectats

Els que consideren “atacs a la professió” no acaben aquí, i la indignació segueix creixent. En un comunicat de 29 d’octubre del 2020 del Col·legi d’Advocats d’Andorra, per acord del col·lectiu d’advocats i els presidents de jurisdicció, s’estipulen una sèrie de pautes en cas que els advocats i els despatxos professionals es puguin veure afectats per positiu en Covid-19.

En aquest comunicat s’estableix que en el cas de baixa mèdica per Covid-19 o amb la respectiva ordre governativa de confinament, es podrà demanar un ajornament o suspensió dels tràmits que requereixin la presència de l’advocat durant un termini d’entre 15 dies i un mes. Però això no hauria estat sempre així. “No només no es respecten els drets a la protecció de la salut i s’impedeix el legítim descans que té, no només un advocat, sinó qualsevol ciutadà que es troba de baixa mèdica, sinó que hi ha magistrats que han imposat l’exercici de la professió a advocats confinats i de baixa per Covid-19”, han assegurat alguns afectats.

És el cas de l’advocat que defensa un dels processats a qui se li va revocar la llibertat dies abans de Nadal, qui va haver de trencar la seva baixa mèdica, per comparèixer davant de diversos organismes jurisdiccionals per haver de defensar el seu client, en no poder delegar en cap membre del despatx col·lectiu la seva defensa en trobar-se tots amb Covid-19. L’advocat, degut al seu estat de salut, va poder delegar, finalment, les notificacions a un altre company, prèvia designa del client.

Aquesta actuació no hauria estat la més greu segons el jurista. Al mateix advocat no se li ha suspès el termini de recurs en un procediment d’apel·lació i que té com a conseqüència l’ingrés a presó d’un ciutadà. En un aute dictat pels magistrats Albert Andrés, Elsa Puig i Bernard Plagnet, no admeten el recurs formulat per extemporani en considerar que es podia haver fet substituir per un altre membre del despatx professional, fet que no fou possible per trobar-se tots de baixa per Covid-19.

El malestar que haurien generat aquestes darreres decisions acabarà posant-se sobre la taula en la propera assemblea del Col·legi d’Advocats prevista per principis del mes de febrer. Mentrestant correspondrà a la junta del CADA decidir si s’ha d’atorgar o no l’empara col·legial a tots aquells advocats que consideren que s’han vist "desprotegits i vulnerats en el seu dret d’exercir lliurement i de forma digna la seva professió, i per extensió, als ciutadans que s’han vist privats d’una defensa efectiva”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending