‘Mono’ d’escudella

Tres anys després, Andorra la Vella torna a repartir el tradicional plat, fins a 3.200 racions, en un acte que ha recuperat la normalitat després de la pandèmia

Andorra la Vella ha recuperat, tres anys després, l’escudella de Sant Antoni. “Amb tota normalitat”, com ha volgut remarcar la cònsol major, Conxita Marsol. Després que el 2021 i el 2022 la pandèmia trenqués la tradició, la plaça Guillemó ha tornat a acollir des de bon matí l’elaboració del plat més esperat. Així ho demostrava la cua -tant de ciutadans com d’autoritats- que esperaven que estigués enllestida. “Hi ha mono i ganes”, s’ha posat en relleu des de la Confraria d’Escudellaires.

Des de bon matí, els responsables de cuinar s’han posat mans a l’obra. El flaire era ben perceptible a la plaça de les Arcades, com es coneix popularment l’espai. De feina en tenien. Havien de preparar un total de 3.200 racions. Una mica més del que és habitual, com ha indicat Marsol. I és que, després de dos anys d’absència -la darrera escudellada popular s’havia fet el gener del 2020-, hi havia desig de tornar a recuperar la tradició.

“Fa goig veure quanta gent hi ha esperant”, ha remarcat la cònsol, que també ha celebrat que la meteorologia “ens ha respectat”. Feia fred, sí; però la precipitació -fos neu o pluja- s’ha aturat en el moment àlgid. Per tant, molts ciutadans han pogut menjar l’escudella a la mateixa plaça. Ara bé, per si algú volia emportar-se-la, també hi havia una cua per omplir tapers.

I es pot confirmar que l’escudellada popular ha estat tot un èxit. Per cert, enguany amb un nou plat commemoratiu, en aquest cas celebrant els 25 anys de l’agermanament entre Andorra la Vella i Foix. De fet, l’alcalde de la població francesa, així com l’ambaixador, han estat dos dels ocupants de la taula d’autoritats.

Abans de repartir el menjar, això sí, la Confradia ha volgut tenir un record per tres membres que, malauradament, han mort els darrers anys: Arnau Castellón, Antoni Puigdellívol i Josep Anton Marquilló, ‘Quillo’. Paral·lelament, també s’ha fet entrega de davantal i cullera a les noves escudellaires: Teresa Fabra, Raquel Orellana i Remei Castillo.

Andorra la Vella reparteix unes 3.500 racions de l'escudella popular de Sant Antoni

Reportatge gràfic: Altaveu Media i Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending