El misteriós ressuscitar del ‘cas Dorribo’ al Principat

La Batllia processa per blanqueig la presidenta de l’Institut de Drets Humans, i un advocat i una gestora que operaven amb el desaparegut empresari gallec arran d’uns diners sobre l’origen del qual ni l’autoritat judicial ni els que el van rebre mai no van tenir cap dubte

‘Operació Campió’ a Espanya. ‘Cas Dorribo’ al Principat. Una derivada dels suposats tripijocs que el desaparegut empresari farmacèutic gallec Jorge Dorribo hauria fet a Andorra reviscola quan feia anys que estava morta i enterrada. Però per odre del Tribunal de Corts -que hores d’ara jutja el ‘cas BPA’- una de les dues batllies especialitzades en delictes econòmics acaba de processar per blanqueig la presidenta de l’Institut de Drets Humans i, com a mínim, un advocat i una gestora que al seu dia van tenir relació directa amb la societat que l’entorn de Dorribo va muntar al país.

L’aute de processament el va dictar la Batllia just fa un parell de divendres, però ve a tomb d’una ‘ordre’ donada pel Tribunal de Corts el 2019. I té relació amb els prop de 600.000 euros que Dorribo -o el seu entorn- van injectar per tal de deixar sense efecte la societat, la farmàcia, que al seu dia, el 2010, tenia Elisa Muxella. L’empresari gallec volia operar a Andorra amb una societat (Salut d’Innovació) que es va encarregar d’estructurar un jurista establert a Sant Julià i que administrava una gestora també del país. De fet, la gestora en qüestió era, segons la Batllia, la testaferro de Dorribo. Però per poder funcionar com a farmacèutica, a la societat en qüestió li calia una llicència.

En aquest marc apareix l’avui presidenta de l’Institut de Drets Humans, Elisa Muxella. La farmacèutica hi podia posar la llicència. Però els deutes mantenien bloquejada la seva activitat. El seu negoci estava en fallida. L’advocat avui processat s’encarregava llavors de la fallida de la farmàcia. I Muxella li va encarregar escoltar els cants de sirena de Dorribo. Hi hauria hagut negociacions amb l’empresari gallec i el seu entorn, i també amb els creditors de l’empresa que liderava la farmacèutica andorrana avui més aviat activista social. Totes les parts van arribar a un acord que avui, pràcticament una dècada després, la Batllia per ordre del Tribunal de Corts qüestiona de dalt a baix.

Va ser tan gran l’entesa de l’advocat andorrà i l’entorn de Dorribo, que el jurista que gestionava la fallida de Muxella va passar a crear l’estructura societària del gallec a través de la qual es van abonar, en xifres rodones, aquells 600.000 euros i es van fer altres operacions. Muxella no hauria estat mai directament vinculada societàriament a Dorribo. L’advocat i la gestora, sí. De fet, tots dos tenien participació accionarial en la societat controlada pel gallec a través de la seva filla i altres contactes seus. La gestora hauria arribat a posseir el 50% de les accins de Salut d’Innovació.

LA JUSTÍCIA I ELS BANCS HO VAN AVALAR

Que avui s’hagi processat Muxella, d’una banda, i l’advocat i la gestora, de l’altra, sembla més aviat sospitós. Al seu dia, va ser la pròpia Justícia, via un administrador judicial, i els bancs, que eren els principals creditors de la societat de la farmacèutica, els que van avalar els pactes i ningú no va veure res d’estrany ni en l’operació ni en l’origen dels diners. Elisa Muxella va entregar xecs bancaris a cadascun dels setze creditors i es va matar el deute i es va evitar la fallida. En conseqüència, l’entorn de Dorribo podria operar amb la llicència de la farmacèutica andorrana.

Les ‘mogudes’ que ara es qüestionen es van dur a terme entre els anys 2009 i 2011. No seria fins al 2017 quan hi hauria les primeres condemnes en relació amb Dorribo i el seu entorn. Per aconseguir subvencions públiques amb maniobres fraudulentes

Es posaria més tard en marxa el ‘cas Dorribo’. Però mai ningú no va advertir res d’il·legal respecte de Muxella i companyia. En principi, almenys. Les ‘mogudes’ que ara es qüestionen es van dur a terme entre els anys 2009 i 2011. No seria fins al 2017 quan hi hauria les primeres condemnes en relació amb Dorribo i el seu entorn. Per aconseguir subvencions públiques amb maniobres fraudulentes. Al seu dia, el 2018, la Batllia va arxivar qualsevol sospita. Però la fiscalia va recórrer contra aquesta decisió davant el Tribunal de Corts i aquest òrgan, ja al 2019, va decidir que calia investigar el cas. I que si calia absoldre els processats, ja s’absoldria en fase de judici. La Batllia ha trigat. Però finalment ara ha processat la farmacèutica, l’advocat i la gestora. I deixa fora momentàniament el responsable d’un concessionari de vehicles de segona mà a qui també va esquitxar el cas. I hi ha qui malfia. Mal pensa.

De fet, aquest dimarts l’Institut de Drets Humans mantindrà una reunió per establir la seva posició sobre la qüestió. El mateix 29 d’octubre, quan Muxella va rebre l’aute de processament, va informar la resta de companys de l’entitat sobre la qüestió. L’ombra allargada de les accions contra l’Estat espanyol pel ‘cas BPA’ o l’atac a la sobirania andorrana hi és. Sembla tot un misteri que el cas hagi reviscolat, que hagi ressuscitat. Però si Rajoy, Montoro o Jorge Fernández poden ser investigats per la Batllia, Muxella, també. O això sembla i pensa l’entorn de la farmacèutica i de l’Institut de Drets Humans.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending