‘Maria’ reina de les drogues

Els darrers anys el perfil del consumidor i del traficant ha canviat: addictes cada cop més joves i ‘introductors’ cada vegada de més edat

La marihuana és la droga que més presència té al Principat. Que més comissa la policia. De fet, en general és el cànnabis, el que més es consumeix a Andorra. Estupefaents associats a la ‘movida’ de la dècada del 1980 com l’heroïna són pràcticament residuals i productes com la cocaïna, l’èxtasi o el cristall s’han reduït -per dir-ho d’alguna manera- a determinats grups socials o moments o dies concrets. El principal maldecap, entre molts d’altres, és que com més va més joves són els addictes a alguna droga. La ‘maria’ regna.

La policia recordava aquest diumenge a través de les xarxes socials que avui es complia sis anys de la denominada ‘operació Block’, una operació que va permetre localitzar en un box de l’aparcament de les Fontetes, a la Massana, 24 quilos d’haixix. Era la partida de droga més gran mai comissada al Principat. I presumiblement, en aquell box n’hi havia hagut més. El cop policial va comportar la detenció de tres joves residents i un quart, també andorrà, va ser extradit més tard des de Cambrils, on s’estava. Dos anys més tard, a Ordino, s’arrestaria un home d’edat avançada que guardava a casa 28 quilos d’haixix. Era l’‘operació Jumi’.

Des de llavors i fins ara, la policia ha segrestat fins a 65 quilos de marihuana, 55 quilos d’haixix i mig quilo de cocaïna. Evidentment, també s’han comissat d’altres estupefaents, però en quantitats molt més reduïdes. També s’han intervingut directament 165.000 euros, alhora que s’han bloquejat alguns comptes bancaris. Aquests anys, des de la descoberta al box massanenc, el panorama de la droga ha canviat. De ben segur, per malament. En plena pandèmia, tenir una addicció pot agreujar, i molt, el problema que ja suposa el confinament, ara ja en vies de relax. No és evident aconseguir aquests dies ‘producte’. Per cert, el quilo de ‘maria’ pot voltar aquests dies els 3.000 euros, i els proveïdors vénen més a l’engròs que mai. No s’hi posen pas per poc.

La policia ha comissat els darrers sis anys fins a 65 quilos de marihuana, 55 quilos d’haixix i mig quilo de cocaïna i ha intervingut directament 165.000 euros de procedència il·lícita

Un dels canvis que el ‘sector de la droga’ ha vist experimentar aquests darrers anys versa sobre els nous perfils tant del consumidor com del traficant o introductor d’estupefaent al país. Però comencem pel principi, si es pot dir així. D’entrada, les denominades drogues toves -el cànnabis- han anat a l’alça. Ja s’intuïa fa cinc, sis anys. Però ara és indiscutible. Les denominades drogues dures, com la cocaïna, el cristall o l’èxtasi, es reserven per a usos lúdics, consums festius. Això fa que quedin apalancades per a festes, dies d’esbarjo i caps de setmana. I a l’hivern, es concentren en les zones de pistes. Això també ha fet que els traficants d’aquesta mena d’estupefaents estigui tot sovint instal·lat a parròquies altes i molt sovint en localitzacions on hi ha estacions d’esquí.

EYOHtYyX0AE98eo
Haixix comissat en la denominada 'Operació Jumi'.

Els experts -mèdics, policials, socials- han vist com els darrers anys cada cop s’enganxen a les drogues persones més joves. Menors que són directament addictes, addicció adolescent. Això era impensable una dècada enrere. L’edat mitjana del consumidor ha baixat moltíssim. El cànnabis, i especialment entre ell la marihuana, són el producte predilecte. Genera molta addicció. A més, la laxitud de la legislació ha fet que els traficants també s’hagin centrat en aquestes drogues toves. Per què? Tenen demanda, els joves són fàcilment manipulables i fàcilment s’enganxen i la legislació és molt benèvola. Per tant, l’equació benefici-risc els és molt profitosa.

L’edat mitjana del consumidor habitual ha baixat molt, moltíssim, el darrer lustre i la laxitud de la legislació ha facilitat el creixement del ‘gust’ per les drogues toves

La marihuana, com es veu en el volum global de comisos anunciat avui per la policia, ha superat l’haixix. Però la ‘maria’, malgrat tot, comporta problemes a l’hora d’introduir-la al Principat. D’una banda, perquè ocupa molt espai, és molt voluminosa, i, de l’altre costat, perquè és fàcilment detectable ja que desprèn una forta i característica olor. Això ha comportat un canvi que la policia ha detectat en els mètodes d’entrada al país. En les grans enganxades de marihuana a la frontera, tot sovint hi ha hagut implicades persones de 55 anys o més. Per què? Doncs perquè les petites xarxes que es dediquen al negoci de la droga al Principat confien la introducció del material a persones grans, pensant que aixequen menys sospites als vigilants fronterers.

Mentrestant, els traficants joves, o les persones joves que necessiten droga o es dediquen a vendre’n, cada vegada més estan intentant recuperar rutes de muntanya per poder introduir la droga. Alhora, també busquen altres fórmules per poder-se autoabastir -conrear cànnabis al Principat il·legalment no és fàcil, encara que també se n’ha descobert algun cas, però justament això, és fàcilment susceptible de ser descobert- i no dependre de traficants. I és que hi ha moments que si l’addicció és molt forta, la inversió setmanal pot arribar a 30 euros o més. És ben bé que ara per ara, la ‘maria’ és la reina. La reina de molts maldecaps.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending