Manual d’instruccions per combatre la manca d’amoxicil·lina

Tot i que es preveu que a final d’aquesta setmana les solucions pediàtriques arribin amb més quantitat, de moment des de Salut es remarca que cal ser molt rigorós amb l’administració i consum de l’antibiòtic la producció del qual, arran de la Covid, va caure en picat

Trobar amoxicil·lina va car. No n’hi ha. Arran de la pandèmia es va reduir en picat la seva producció i ara, durant unes setmanes, ha costat Déu i ajuda trobar-ne malgrat que es preveu que més aviat que tard la producció i el conseqüent estoc es vagi normalitzant. En tot cas, davant la manca d’abastiment cal ser curós en la seva utilització. Sí, és un antibiòtic. I no serveix per a tot. I els farmacèutics només li haurien de dispensar si vostè ostenta la recepta en virtut de la qual un metge li ha prescrit dit medicament. Potser li sonarà més el nom comercial Augmentine. És això.

L’amoxicil·lina, sola o en associació amb àcid clavulànic, presenta problemes de subministrament a tot Europa, incloent-hi Espanya i França, així com d’altres mercats internacionals. Les formes més afectades són les suspensions orals d’amoxicil·lina i d’amoxicil·lina amb àcid clavulànic. No obstant això, aquest problema també afecta d’altres formes orals destinades a adults, com comprimits o càpsules. Per mirar de combatre l’escassetat teòricament momentània, l’àrea de Recursos Sanitaris del ministeri de Salut ha emès una nota amb recomanacions per pal·liar els problemes de subministrament de les formulacions que contenen amoxicil·lina. La nota s’adreça a metges, farmacèutics i pacients. I sí, va tard, és cert. Fa dies que hi ha problemes d’abastiment i ara comença la cosa a remuntar. A nivell internacional, al Principat encara no del tot.

Els laboratoris fabricants assenyalen que els problemes de subministrament són deguts a un augment molt important del consum d’antibiòtics, juntament amb dificultats en les línies de producció industrial. Durant la pandèmia de la Covid-19, el consum d’amoxicil·lina va disminuir de manera important, fet que va conduir a la reducció i aturada de línies de producció, que encara no han recuperat la seva capacitat després de la pandèmia.

IMG 1812
Una caixa d'amoxicil·lina.

Segons la nota informativa oficial, les causes s’estan solucionant i s’està accelerant la producció per poder fer front a la demanda pendent. I segons que han informat les autoritats sanitàries espanyoles a les andorranes -així ho posa en la comunicació oficial- es preveu que el subministrament de suspensions orals pediàtriques d’amoxicil·lina es normalitzi a finals d’aquesta setmana. Veurem què passa.

Els antibiòtics no han de ser prescrits en situacions no necessàries i no són eficaços contra les infeccions víriques, com ara la bronquiolitis, la grip, el coronavirus, la rinofaringitis i la gran majoria de les angines i otitis

Sia com vulgui, i per tal de pal·liar aquests problemes de subministrament, el ministeri recorda als metges que els antibiòtics no han de ser prescrits en situacions no necessàries –infeccions l’origen de les quals sigui majoritàriament viral com poden ser la rinofaringitis, la crisi d’asma febril, la grup, les angines en menors de tres anys, la Covid, la otitis congestiva o la bronquiolitis, per exemple i entre d’altres–. També remarca a les farmàcies que els antibiòtics només es poden dispensar amb recepta i proposa substituir les suspensions orals per comprimits quan sigui possible, mentre durin els problemes de subministrament.

Finalment, es recorda als pacients que l'amoxicil·lina és un antibiòtic, i que aquest és ineficaç contra les infeccions víriques, com ara la bronquiolitis, la grip, el coronavirus, la rinofaringitis i la gran majoria de les angines i otitis, com es remarca també als metges. També s’apunta que degut als problemes de subministrament, és possible que la farmàcia es posi en contacte amb el metge referent per definir un altre antibiòtic efectiu o una altra forma d'amoxicil·lina adequada a la situació. En fi, que si no ho sabien ja, aquí tenen una mica de manual d’instruccions per combatre la falta d’amoxicil·lina.

Etiquetes

Comentaris

Trending