Les joies del gas sicilià

La justícia italiana ha comissat en primera instància els béns que tenien al Principat familiars d’un empresari que a Palerm el relacionen amb la màfiaFa dos anys i mig que va esclatar l’operació, amb fiscals antimàfia visitant Andorra i obrint caixes fortes tant a Crèdit Andorrà com a Andbank

Les autoritats judicials italians han dictat el comís de tots els béns dels hereus de l’empresari italià Ezio Brancato, que la fiscalia de Palerm vincula a la màfia siciliana. Una petita part d’aquests béns estan localitzats o es van trobar al seu dia ara ja fa més de dos anys i mig al Principat, on de forma passiva hi residien la filla gran de l’empresari, Monia, i l’espòs en segones núpcies de la dona, un advocat barceloní. La decisió de segrest dels béns -que en global, entre Andorra, Espanya i Itàlia superen els 40 milions d’euros- encara no és ferma i la família ja ha presentat un recurs. 

Al·leguen que tots els béns tenen una procedència lícita. I que serien el producte de la venda de les accions que Brancato tenia al Grup del Gas, que va ser adquirit el 2004 per l’espanyola Gas Natural, que mai no ha estat investigada pas per aquest cas. En canvi, als Brancato, expliquen les fonts, se’ls està mirant de dalt a baix atès que el pare de la família, que havia estat funcionari públic i que va morir l’any 2000, es considera que hauria estat testaferro de diversos ‘capos’ mafiosos. I que els diners invertits en accions al grup gasista eren de la màfia. 

Brancato, si aquesta línia d’investigació fos certa, hauria fet d’intermediari dels mafiosos per blanquejar els diners. Els representants legals de la família, però, neguen en rodó les acusacions. Més encara pel que fa als béns localitzats al Principat. Segons les fonts consultades, el fet que la segona parella de Monia Brancato fos de Barcelona va ‘acostar-li’ Andorra. Al Principat, la parella hi tenia un pis -als Cortals d’Encamp, que ara fa dos anys va ser rebentat del tot- i, almenys, dos comptes, oberts a Crèdit Andorrà i Andbank. Entre els dos comptes no s’arribaria al milió d’euros, segons les fonts.

Algunes de les joies comissades; a la foto petita, Monia Brancato. | ARXIU

Altres dels béns que les autoritats italianes han comissat procedents d’Andorra són tot un seguit de joies i diamants, el valor dels quals és molt relatiu, res de l’altre món, segons les fonts, però sí d’un caràcter sentimental força important, atès que la majoria de les peces serien titularitat de Monia procedents d’un regal fet pel seu pare, molt probablement quan va aconseguir la majoria d’edat (la dona té ara 45 anys). Les joies que llueixen en els vídeos de la fiscalia italiana van ser recuperats d’una caixa forta de Crèdit Andorrà. També és va obrir per ordre judicial una altra caixa forta, en aquest cas a Andbank. Les cares dels investigadors van ser d’allò més llarga quan obert aquest segon dipòsit de seguretat no hi havia pràcticament res. De valor, segur que res de res.

L’operació es va dur a terme majoritàriament el juliol del 2016. I diversos fiscals antimàfia italians es van arribar a desplaçar al Principat entre fortes mesures de seguretat. El procés ha anat cremant etapes. Ara s'ha confirmat en primera instància el comís judicial de tots els béns. Però encara queden etapes per cremar. Entre altres coses, recorden les fonts consultades, perquè en el cas dels diners comissats a Andorra, i dels que es van utilitzar per adquirir el pis dels Cortals d’Encamp, van arribar al Principat transferits des d’Espanya. I bancaritzats. Per tant, mantenen les fonts, difícil que tinguin l’origen il·lícit que se li atribueix des de les autoritats italianes. En tot cas, les joies del ‘rei’ del gas de Sicília, concretament les joies de la seva filla, sí que estaven a Andorra. En una caixa forta bancària.

Etiquetes

Sorpresa i estupefacció pel fort dispositiu policial per la visita del fiscal italià antimàfia i antiterrorisme

Relacionat

Sorpresa i estupefacció pel fort dispositiu policial per la visita del fiscal italià antimàfia i antiterrorisme
El cop contra la màfia siciliana a Andorra se salda amb més d\'1,5 milions segrestats

Relacionat

El cop contra la màfia siciliana a Andorra se salda amb més d'1,5 milions segrestats
Lo Voi, Flammineis i Spedale: tres combatents de la \'Cosa Nostra\' al Principat

Relacionat

Lo Voi, Flammineis i Spedale: tres combatents de la 'Cosa Nostra' al Principat
Operació antimàfia italiana amb la seu de la Justícia i Crèdit Centre com a epicentres

Relacionat

Operació antimàfia italiana amb la seu de la Justícia i Crèdit Centre com a epicentres

Comentaris

Trending