Sorpresa i estupefacció pel fort dispositiu policial per la visita del fiscal italià antimàfia i antiterrorisme

Comentaris

Sorpresa i estupefacció pel fort dispositiu policial per la visita del fiscal italià antimàfia i antiterrorisme
Sorpresa i estupefacció pel fort dispositiu policial per la visita del fiscal italià antimàfia i antiterrorisme

El dispositiu de seguretat i protecció establert durant la visita del fiscal antimàfia i antiterrorisme italià Franco Roberti ha sorprès aquest dimecres molts ciutadans del Principat. La policia estableix un dispositiu per aquesta mena de personalitats. En tots els casos. Però el ‘glamour’ italià ha fet que, com a mínim aparentment, la vigilància establerta sobre Roberti hagi estat major. El fiscal nascut a Nàpols s’ha traslladat al Principat per signar un conveni de cooperació amb les autoritats andorranes. 

Roberti s’ha trobat amb els màxims representants del poder judicial del Principat, el Consell Superior de la Justícia (CSJ) encapçalat per Enric Casadevall, i també ha mantingut una reunió de treball institucional amb el fiscal general de l’Estat andorrà, Alfons Alberca, que és qui, en definitiva, ha signat el conveni. De fet, molts ciutadans han pogut observar el muntatge de seguretat establert, principalment, a l’avinguda Tarragona, en les proximitats de la seu de la Justícia. El dispositiu ja s’havia establert la tarda de dimarts en les immediacions de l’hotel on s’ha allotjat Roberti, a Escaldes.

El conveni de cooperació se signa just menys d’un any després de la visita al Principat de tres fiscals antimàfia de Palerm. En aquella ocasió, però, el viatge dels representants del ministeri públic italià fins a Andorra no va ser institucional, si no de pràctica de diligències. Venien a fer una diligència d’investigació en el marc d’una causa que se segueix també a la Batllia en relació amb Monia Brancato, filla d’un empresari del gas que va vendre el seu petit imperi a la zona de Palerm a l’espanyola Gas Natural.

Els fiscals van participar en un escorcoll a la seu central de Crèdit Andorrà. En la mateixa investigació també es va obrir una caixa forta, en aquest cas a Andbank. Brancato i la seva parella, el català Juli Quintas, tenien una residència a Encamp, i en els registres que es van practicar -tenien oberts comptes a pràcticament tots els bancs del Principat- amb prou feina si es va detectar un milió i mig d’euros més algunes joies el valor de les quals no ha transcendit.

La causa encara resta oberta malgrat que els embargaments travats per la Justícia italiana contra la mateixa família de Brancato s’han aixecat en la seva immensa majoria. Ja arran d’aquella visita dels fiscals de Palerm -Francesco lo Voi, Siro Flammineis i Gaspare Spedale-, el ministeri públic va lliurar una placa en agraïment a les autoritats andorranes del seu suport i investigació. El ‘cas Brancato’ l’instrueix l’omnipresent -per raó de com són de mediàtics els casos que li toquen- Canòlic Mingorance. Aquella col·laboració puntual s’ha concretat ara amb el conveni de cooperació molt més extens.

Comentaris

Trending