Lo Voi, Flammineis i Spedale: tres combatents de la 'Cosa Nostra' al Principat

Comentaris

Lo Voi, Flammineis i Spedale: tres combatents de la \'Cosa Nostra\' al Principat
Lo Voi, Flammineis i Spedale: tres combatents de la \'Cosa Nostra\' al Principat

A Sicília no estan de broma. Ni els dolents, suposadament, ni tampoc els bons. Fins a tres dels components de la fiscalia de Palerm es van desplaçar la setmana passada a Andorra per complimentar una comissió rogatòria internacional. Tres magistrats de carrera. Tres de les ‘armes jurídiques’ que té l’Estat italià per combatre la màfia. Per lluitar contra la ‘Cosa Nostra’. Francesco lo Voi, Siro Flammineis i Gaspare Spedale. Els tres fiscals miren de trobar a través dels moviments bancaris de l’empresària italiana Monia Brancato lligams d’aquesta amb la família de qui a la dècada del 1970 va ser alcalde de Palerm, Vito Ciancimino, que al seu dia va ser condemnat a vuit anys de presó per associació criminal i suborn.

Lo Voi (a la foto) és el fiscal en cap de Palerm. Nascut a la capital siciliana el 1957 sap el pa que s’hi dóna, a això de la màfia. De 1990 a 1997 ja havia estat fiscal adjunt. Va treballar amb Giovanni Falcone i Paolo Borsellino. Justament, viatjava al cotxe amb aquest darrer quan, en un altre vehicle, va saltar pels aires Falcone. Francesco lo Voi ha estat durant uns quants anys integrant d’Eurojust, la unitat europea de cooperació judicial que s’ocupa de la delinqüència organitzada amb seu a l’Haia. Contra tot pronòstic va ser designat fiscal en cap de Palerm el 2014. És la primera designació política d’un fiscal en la història de la república italiana. No obstant, l’elecció d’aquest magistrat considerat de centre-dreta està força ben vista.

Siro Flammineis és un doctor en Dret penal a la Universitat La Sapienza de Roma que ocupa un dels càrrecs d’adjunt del ministeri fiscal de Palerm. S’encarrega de la coordinació de les investigacions a la zona est de la capital siciliana. Tot i la seva joventut Flammineis té un bregat currículum especialment en matèria docent i bibliogràfica. Ha estat professor de dret penal a l’escola de la policia italiana. De la seva banda, Gaspare Spedale, igual que Flammineis, va ser un dels escollits per Lo Voi per passar a formar part del seu equip en la fiscalia siciliana. En el cas d’Spedale, aquest magistrat s’ocupa de les investigacions sobre els clans mafiosos dels barris occidentals de Palerm. Tots tres són considerats magistrats d’una notable vàlua, competència i preparació.

Tots tres es van desplaçar a Andorra. I dijous i divendres es van moure pel centre d’Andorra la Vella enmig de fortes mesures de seguretat. Com ja va explicar l’Altaveu divendres, a banda dels establiments hotelers on van fer els àpats i on es van allotjar, els magistrats-fiscals van tenir alguns dels seus punts culminants en l’estada andorrana tant a la seu de la Justícia com al Crèdit Centre. A la Batllia van repassar documentació i van analitzar la causa que també instrueix al Principat la batlle Canòlic Mingorance. A la seu central de Crèdit Andorrà hi van acudir dijous a la tarda. Tenien el suport d’agents de policia italians i també espanyols (la fiscalia espanyola també participa en la causa, segons algunes fonts consultades).

L’objectiu dels fiscals al Crèdit Centre era escorcollar una caixa forta que anava a nom de Monia Brancato, que juntament amb la seva parella, l’advocat català Julio Quintas Casellas, tenen un establiment de residència al Principat en tan què titulars d’una societat d’inversió estrangera. D’aquella caixa forta s’hauria recuperat alguna documentació i, especialment, diners en metàl·lic i joies. També es van trobar diners en efectiu en un registre domiciliari que es va fer fa unes setmanes en un habitatge propietat de l’empresària italiana en un edifici dels Cortals d’Encamp.

Brancato és una de les hereves d’Ezio Brancato, que al seu dia, juntament amb el també empresari Gianni Lapis, van ser els propietaris d’algunes de les societats de gas més importants d’Itàlia. El 2004 aquelles societats van ser adquirides per la catalana Gas Natural, a canvi d’una notable quantitat de diners. Encara que tant els Brancato com els Lapis sempre havien tingut alguna espasa de Dàmocles sobre el cap, cap notícia es va tenir arran de l’operació de compravenda d’accions de les empreses gasístiques. Fins el 2014, quan la fiscalia de Palerm va intervenir quatre filials de Gas Natural per poder analitzar els seus presumptes vincles amb la ‘Cosa Nostra’. 

Als hereus d’Ezio Brancato, entre els quals, com ja s’ha dit, Monia, se’ls van bloquejar uns 48 milions d’euros. Producte de tota aquella investigació fiscal, els italians van acabar espetegant a Andorra. També la UIFAnd, via Internet, va descobrir que Brancato s’havia establert empresarialment al Principat. Els magistrats antimàfia italians busquen a través d’Andorra la connexió que sospiten entre Brancato i els hereus de l’exalcalde de Palerm Vito Ciancimino (a la imatge). Sospiten que, d’una forma o altra, els diners que van obtenir per la venda de les accions de les empreses gasístiques quan Ezio Brancato ja havia mort (i Vito també) han hagut d’anar d’una manera o altra cap al cistell de la màfia siciliana.

La familia Brancato nega de forma rotunda qualsevol lligam amb la ‘Cosa Nostra’. I estan convençuts que al Principat no hi trobaran res d’irregular “perquè no hi ha res”, segons les fonts. El que sí que hi ha, a partir de la investigació impulsada per la UIFAnd, seria el bloqueig de diversos comptes corrents. Algunes fonts han assegurat que en xifres rodones la suma de tot plegat arriba al milió d’euros.

Comentaris

Trending