El cop contra la màfia siciliana a Andorra se salda amb més d'1,5 milions segrestats

Comentaris

El cop contra la màfia siciliana a Andorra se salda amb més d\'1,5 milions segrestats
El cop contra la màfia siciliana a Andorra se salda amb més d\'1,5 milions segrestats

El cop ‘antimàfia siciliana’ que les autoritats judicials i policials de Palerm van efectuar a Andorra s’ha saldat amb el bloqueig de comptes per valor d’1.400.000 euros i el segrest de 90.000 euros en efectiu i joies valorades en 70.000 euros més. Els diners i les joies van ser localitzades en una caixa forta de Crèdit Andorrà. La comitiva judicialpolicial italiana que es va desplaçar al Principat els darrers dies de juny va dur a terme registres a Crèdit Centre i també a Andbank. En tots dos casos es buscaven pertinences de Monia Brancato, la filla d’un industrial ja difunt de Palerm que vinculen a la màfia i que va ser l’home que va gasificar tota la regió siciliana.

Les autoritats italianes han informat aquest cap de setmana del resultat de l’operació duta a terme en col·laboració amb organismes andorrans (UIFAnd i Batllia) i espanyols. Tal com l’Altaveu ja va informar al seu dia, el 30 de juny i l’1 de juliol es va desplaçar al Principat una comitiva judicial italiana que pretenia complimentar una comissió rogatòria internacional (CRI). La comitiva estava encapçala pel fiscal en cap de Palerm, Francesco Lo Voi (a la foto), i el coronel Francesco Mazzotta, comandant en cap de la policia tributària de la mateixa ciutat italiana. També es van desplaçar fins a Andorra els fiscals Siro de Flammineis i Gaspare Spedale, que participen en la investigació sobre la família Brancato.

La delegació judicial italiana, envoltada de fortíssimes mesures de seguretat, va revisar a la seu de la Justícia documentació obtinguda ja amb anterioritat per les autoritats andorranes i va dur a terme un parell de registres bancaris molt focalitzats en caixes fortes titularitat de Monia Brancato i la seva parella, un advocat barceloní que havia estat vinculat a Gas Natural, la companyia que el 2004 va adquirir les empreses gasístiques de la família de la dona. Brancato i Julio Quintas Casellas són titulars a través d’una societat de capital estranger d’un immoble a Encamp que prèviament a la visita dels fiscals italians ja havia estat regirat per la policia andorrana seguint ordres de la batlle instructora de la CRI.

L'operació de compravenda

Ezio Brancato i Gianni Lapis, advocat i empresari, eren els dos socis de tres companyies de gas que van explotar el negoci a Sicília i que el 2004 van vendre les xarxes i les societats a la catalana Gas Natural per uns 115 milions d’euros. Segons les dades fetes públiques per les autoritats italianes que aquest diumenge reflecteixen diferents mitjans de comunicació del país, d’aquells diners, 47 milions van anar a parar a la vídua de Brancato, Maria D’Anna, i les seves filles Monia (a la foto) i Antonella. Les autoritats italianes van lligar amb posterioritat Ezio Brancato i Gianni Lapis amb la màfia a través de l’exalcalde de Palerm Vito Ciancimino, que tenia companyies tan perilloses com les de Bernardo Provenzano.

El 2013 es van bloquejar de manera provisional els 47 milions que els Brancato havien obtingut de la venda de les seves societats gasístiques a Gas Natural. En el marc de la investigació s’haurien detectat alguns moviments cap a Andorra que la UIFAnd també hauria corroborat. I d’aquí l’interès de la fiscalia de Palerm sobre el Principat. Les sospites dels investigadors italians serien que veient-se ‘perseguits’, la gran dels Brancato, Monia, hauria intentat presumptament començar a desviar una part del seu patrimoni. Se l’acusa de rentar diners procedents de la màfia italiana.

La investigació que ha portat fins a Andorra encara seria incipient segons les autoritats italianes, que han dictat altres mesures més enllà de les que afecten al Principat. El bloqueig dels comptes andorrans de Monia Brancato i el segrest de les pertinences (diners en efectiu i joies) trobades en la caixa forta situada a Crèdit Centre formen part d’un conjunt de mesures cautelars que també han comportat el bloqueig de 4,7 milions d’euros més en transaccions que es van fer amb Gianni Lapis a Itàlia i el segrest d’alguns béns mobles més per valor de mig miler d’euros i l’embargament d’alguns béns immobles al país transalpí.

Per a més informació:

https://www.youtube.com/watch?v=MLOoe_dQFeI

https://www.altaveu.com/operacio-antimafia-italiana-amb-la-batllia-i-credit-centre-com-a-epicentres/

https://www.altaveu.com/lo-voi-flammineis-i-spedale-tres-combatents-contra-la-cosa-nostra-al-principat/

Comentaris

Trending