Operació antimàfia italiana amb la seu de la Justícia i Crèdit Centre com a epicentres

Comentaris

Operació antimàfia italiana amb la seu de la Justícia i Crèdit Centre com a epicentres
Operació antimàfia italiana amb la seu de la Justícia i Crèdit Centre com a epicentres

La seu de la Justícia, l’edifici Crèdit Centre i un establiment de restauració del carrer Vilanova d’Andorra la Vella. Són tres dels punts on més repercussió ha tingut una operació antimàfia italiana. Un dispositiu de seguretat inusual al Principat ha seguit a tot hora aquest dijous i divendres els moviments de dos fiscals vinguts expressament d’Itàlia per complimentar una comissió rogatòria internacional. Diversos agents de policia arribats d’Itàlia i d’Espanya han cooperat en una acció que té relació amb l’empresària Monia Brancato, hereva del propietari d’unes societats gasístiques que el 2004 va adquirir la catalana Gas Natural. La fiscalia de Palerm vincula els Brancato a la ‘Cosa Nostra’, encara que fonts properes a la família ho neguen rotundament.

Malgrat la discreció amb què ha pretès actuar la comitiva, el fort dispositiu s’ha fet notar tant a l’entorn de la Batllia -dijous i divendres al migdia-, al carrer Prat de la Creu i entorns en els moments dels principals àpats, i al voltant del Crèdit Centre dijous a la tarda. Justament, aquest darrer va ser un dels moments culminants de l’operatiu: els fiscals i els policies que els feien suport van accedir al Crèdit per obrir la caixa forta que Brancato hi té. La vigilància muntada va ser força espectacular malgrat que els agents de la policia andorrana encarregats de la seguretat -el grup especial d’intervenció i el que està especialitzat en la protecció d’autoritats- no van poder fer entrar algun dels vehicles que pretenien al pàrquing soterrani del cèntric edifici bancari.

Les fonts consultades han estat dispars sobre el resultat de la perquisició feta a les dependències bancàries, centrada únicament i exclusiva en la caixa forta de l’empresària italiana. Mentre alguna de les fonts ha assegurat que es va treure almenys un parell de caixes suposadament amb documentació i algunes bosses d’escombraries que teòricament contenien més material, d’altres consultats han assegurat que no es va poder tenir accés a res de rellevant perquè no hi havia res de rellevant a la caixa forta. Sí que s’hauria comissat, com a mínim, diners en efectiu i joies.

Almenys un dels fiscals que s’ha traslladat al Principat, especialitzats en la lluita contra la màfia italiana, hauria rebut serioses advertències al seu país. D’aquí que cada vegada que es mou ha de rebre una protecció molt especial. Els dos juristes tenen guardaespatlles personals però, a més, se’ls fa una vigilància reforçada allà on van. D’aquí que una fornida dotació policial andorrana -amb una furgoneta carregada amb munició i armament per si hi hagués algun ensurt i s’hagués d’intervenir- ha estat sempre relativament a prop d’on eren els fiscals. També a la seu de la Justícia, tant dijous com aquest divendres hi ha hagut un reforç especial de vigilància amb agents uniformats i de paisà i, també, amb altres que anaven amb gossos per revisar algunes zones concretes si esqueia.

L’operació feta a Andorra ha de tenir continuïtat a Espanya, segons algunes fonts, que asseguren que la fiscalia espanyola també està al corrent de la situació. La batlle que instrueix la comissió rogatòria al Principat és Canòlic Mingorance, mentre l’assistència de la fiscalia, almenys aquests dies, l’hauria assumit, segons les fonts, Carolina Bailén. Els fiscals italiana no sols estarien interessats en els moviments de Monia Brancato. Busquen altres persones, components de la màfia siciliana. El seu objectiu a Andorra hauria estat buscar elements que conduïssin a aquelles altres persones.

Primera fase a Encamp

L’actuació d’aquests darrers dies no seria pas aïllada. Ja hi hauria hagut una primera intervenció, més domèstica, fa unes setmanes. En aquest cas s’hauria desenvolupat en un edifici dels Cortals d’Encamp on Brancato és propietària d’un immoble. De fet, segons algunes fonts, Monia Brancato i la seva parella, l’advocat català al seu dia vinculat a Gas Natural Julio Quintas Casellas, tindrien residència al Principat en tan què titulars d’una societat d’inversió estrangera al país. Haurien estat les ‘recerques internàutiques’ de la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd) les que haurien portat a Brancato. I a obrir també una causa pròpia del Principat que ha portat a bloquejar diversos comptes bancaris.

En el marc d’aquesta causa local, fa unes setmanes s’hauria dut a terme una entrada al domicili esmentat sense que els seus titulars ni tampoc cap representant seu hi fos present. La policia buscava elements d’interès supervisats, com a mínim, per un secretari judicial. Els agents haurien esquinçat mobiliari i teles de quadres -no ha transcendit si es tractaven d’obres d’art valuoses- cercant qualsevol material que pogués ser d’interès per a la investigació. Algunes fonts han assegurat que es van recuperar, llavors, uns 50.000 euros en metàl·lic. La intervenció policial s’hauria descobert dies més tard quan els propietaris de l’immoble o alguna persona de la seva confiança va acudir a l’habitatge i el va trobar regirat. Anant primer a la policia (a intentar denunciar un suposat robatori) i després a la Batllia s’hauria tingut coneixement de la situació processal.

La història es remunta al maig del 2014 quan la justícia italiana a petició d’un fiscal de Palerm va intervenir cautelarment quatre filials de Gas Natural a Itàlia per tal de poder investigar les suposades connexions dels antics titulars d’aquelles societats amb la màfia siciliana. Provisionalment es van embargar 48 milions d’euros a les hereves d’Ezio Brancato, mort al ja llunyà any 2000 i que havia estat el màxim representant de Grupo Brancato, un dels titulars del sicilià Grup Spa que Gas Natural va adquirir el 2004. Una de les hereves d’Ezio és Monia Brancato (a la imatge en una foto d’uns anys enrere).

A través de diverses persones interposades, els investigadors sospiten que Ezio Brancato podria haver tingut lligams amb la ‘Cosa Nostra’. Fins i tot remuntant-se en el temps amb alguns ‘capos’ mafiosos notoris i mediàtics. Però tot això és el que estaria investigant la fiscalia italiana. I com que es dóna el cas que durant els dos anys posteriors a l’adquisició per part de Gas Natural del grup Gas Spa la firma catalana va mantenir Monia Brancato en el consell d’administració de les filials gasístiques per això se l’està seguint amb lupa. 

Sense tanta lupa i més garratibats han quedat algunes de les persones que aquests darrers dies, aquestes darreres hores, han pogut observar els moviments dels grups de protecció dels representants del ministeri públic italià desplaçats a Andorra. Els moviments a l’entorn del Crèdit Centre també van sorprendre, i molt, a algunes persones que els van enxampar enmig i sense esperar-s’ho.

Comentaris

Trending