La primera fornada del batxillerat internacional

Vuit alumnes, tres nois i cinc noies, acaben de completar el primer trimestre d’aquest nou sistema, que dona resposta a aquells estudiants que volen anar “més enllà”Els escolars admeten haver tingut dificultats per adaptar-se les primeres setmanes, però ara asseguren estar molts satisfets d’un model que els professors també defineixen com “un luxe”

Divendres 20 de desembre, 15.00 h. Sona la campana que marca un moment molt esperat per tots els estudiants de l’institut de batxillerat de l’Escola Andorrana a la Margineda. La gran majoria d’ells comencen les desitjades vacances de Nadal. No tots. Vuit d’ells, entre ells el Gerard Sànchez i l’Alèxia Ferreira, encara tenen per davant una estona de classe. Són els primers alumnes del Principat a cursar el Batxillerat Internacional.

Des del setembre, aquest innovador sistema educatiu s’està aplicant a Andorra. “Vam optar a adherir-nos l’any 2016 perquè vèiem que s’assembla molt al nostre des que vam aplicar el sistema per competències”, explica la directora del departament d’Escola Andorrana, Mayte Casals. L’origen es remunta a una fundació sense ànim de lucre creada el 1968 amb l’objectiu de “donar resposta a aquelles famílies que viatjaven molt i en què els nens canviaven molt d’escola”. Amb el temps, s’ha convertit en una titulació de prestigi, que aposta perquè “els alumnes siguin reflexius, que aprenguin a aprendre, ser més crítics i treballar de forma molt cooperativa”.

Des del 2016 fins al passat estiu, es van fer tots els preparatius per començar el Batxillerat Internacional andorrà el curs 2019-20. Entre ells, la formació dels vuit professors que haurien d’encarregar-se de les classes específiques dels vuit alumnes que encetarien el sistema. Una d’elles és la Núria Vázquez, que s’encarrega de literatura. “Per mi és un luxe”, afirma. Així, recorda que “vam fer dos anys de formacions, algunes on-line mitjançant les quals estàvem en contacte amb mestres d’arreu del món, i d’altres presencials”.

L’altre punt clau era la selecció dels estudiants. “Vam buscar uns requisits d’excel·lència i hem escollit aquells que tenien millors dossiers”, explica Casals. Després, es va presentar la possibilitat a les famílies i finalment una comissió d’admissió va fer la tria final. Vuit alumnes, cinc noies i tres nois, a punt de complir els 16 anys. La idea, de cara al futur, és que els nous cursos també vagin incorporant entre vuit i dotze estudiants més.

Els alumnes, a més de les classes del batxillerat andorrà, cursen 4 o 5 hores més específiques cada setmana

En línies generals, els alumnes fan les mateixes classes que la resta de companys del batxillerat andorrà. A banda, però, en fan d’altres específiques –per tant, més hores a la setmana- amb uns temaris especials que van més enllà. Això suposa entre quatre i cinc hores extres. Evidentment, representa un important esforç per als estudiants.

Així ho admeten tant el Gerard com l’Alèxia que, però, entenen que val la pena. “Vaig dir que sí pel que t’ofereix pel futur, per la forma de treballar que tenen i els valors que t’inculquen”, explica el primer, que apunta que té el desig d’estudiar alguna carrera científica. L’Alèxia, per la seva banda, té clar que “t’obre moltes portes”. Tots dos no neguen que les primeres setmanes van ser dures. “El canvi va ser dràstic, en comparació amb la secundària”, apunta el Gerard, que, ara, però, “em sento adaptat i m’agrada”. La seva companya de classe reconeix que “em va costar; al principi va ser molt sacrifici i angoixa”.

Ells dos, juntament amb els altres sis companys han conformat un grup que, segons explica la seva professora, Núria Vázquez, “són gairebé una unitat; es complementa i es compenetra”. Afirmen que, fins i tot, “som com una petita família; no hi ha competència entre nosaltres sinó que tots ens ajudem”, com apunta l’Alèxia, que es marca el repte de poder estudiar medecina. La seva mestra també referma la sensació de bon ambient: “Jo ara estic en un moment de gaudir de la feina; ells són molt enriquidors”. Al seu entendre, el batxillerat internacional dóna resposta a una situació que, “potser”, l’Escola Andorrana, tot i ser “molt inclusiva”, no tenia ben coberta: “la diversitat a l’alça”. És a dir, donar resposta a aquells alumnes amb capacitats per sobre la mitjana.

Per ara, des de l’Escola Andorrana es valora de forma molt positiva el funcionament de la nova iniciativa, que permetrà a aquests vuit estudiants “tenir dos títols, el del nostre batxillerat i el d’internacional”. Per això, ja es treballa en el segon curs. Llavors, hi haurà ja dos cursos i entre vuit i dotze alumnes més per als quals en breu ha de començar el procés de selecció.  

Comentaris (10)

Trending