‘La pilota’ Laia Sanz

La lingüista Carme Junyent pronuncia la lliçó inaugural del curs acadèmic de la Universitat d'Andorra (UdA) i exposa que les societats amb llengües sense masculí genèric no són més igualitàries, i que el gènere gramatical no té res a veure amb el masclisme

Comentaris

La lingüista Carme Junyent ha pronunciat aquest divendres la lliçó inaugural del curs acadèmic de la Universitat d'Andorra (UdA)  i ha exposat que les societats amb llengües sense masculí genèric no són més igualitàries, i que el gènere gramatical no té res a veure amb el masclisme. S'ha referit al femení de pilot posant d'exemple Laia Sanz.

"Si dic que les peres i els plàtans són caríssims, ningú em diu res. Per què si dic que nens i nenes són espavilats, he de dir que els nens i les nenes són espavilats i espavilades? Ja tenim una concordança, no ens hem de complicar”, ha indicat. Sobre el desdoblament de les professions ha subratllat que "moltes vegades són les dones que demanen que no se les diferenciï, perquè volen estar en igualtat de condicions”.

En referència a la seva experiència a la universitat ha detallat que "quan escric alguna cosa per a la Universitat de Barcelona m’ho corregeixen. Ni jo, que estic en contra d’això, puc sortir escrita com jo vull”. Ha explicat una anècdota que mostra com fer servir el llenguatge inclusiu pot portar a confusió: “Jo tinc una norma a les classes: es fan en català, però els treballs es fan en qualsevol idioma que entengui la professora. I així ho vaig posar. Però com que és una norma oficial, m’ho vaig trobar canviat per ‘qualsevol idioma que entengui el professorat’ i no hauria de ser així, perquè a la casa hi ha gent que parla de tot i jo no. Evidentment, si m'arriba un treball en turc no el podria corregir perquè no l'entenc".

La doctora ha estat molt irònica en la seva lliçó magistral. "Ens han estafat, perquè mentre parlem de llengua, no estem parlant del que passa en realitat”, ha manifestat.  Li preocupa molt que els polítics en referència al llenguatge inclusiu "s'atreveixin a dir" com s'ha de parlar.  En aquest cas, ho diu en referència al llenguatge inclusiu. Junyent és la coordinadora del llibre 'Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou' (Editorial Eumo). Es tracta d’una obra que recull el testimoni i opinió de 70 dones expertes en la matèria que carreguen contra l’ús abusiu del llenguatge inclusiu.

Carme Junyent és fundadora i directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi). Té una llarga trajectòria de divulgació científica en l’àrea de les llengües amenaçades, els processos de substitució i els valors de la diversitat lingüística, molt especialment en l’àmbit educatiu, en el qual ha contribuït al llarg dels anys amb diverses publicacions i un gran nombre de conferències, seminaris, xerrades i formacions als centres.

Carme Junyent, l'any 2021 al Centre Cultural i de Congressos Lauredià.

Relacionat

Mor Carme Junyent, lingüista referent del català i ponent de la lliçó inaugural de l’UdA el 2021

Comentaris (2)

Trending