La insistència de l’arqueòleg en poder votar per correu

Amb tres setmanes de diferència, la junta electoral s’ha hagut de pronunciar dos cops dient a Eudald Guillament que en el seu cas, si vol participar dels comicis, haurà de venir al PrincipatAfers Exteriors considera que els diplomàtics andorrans i els familiars que conviuen amb ells (el restaurador és parella de l’ambaixadora Elisenda Vives) resideixen a tots els efectes a Andorra

El reconegut arqueòleg andorrà Eudald Guillamet vol votar (almenys així ho indica la seva insistència). Però ho vol fer per correu. I el vot per correu al Principat només el pot exercir qui compleix unes condicions clarament taxades a la legislació. Amb tres setmanes de diferència, més o menys, la junta electoral s’ha hagut de pronunciar dos cops recordant a l’especialista en restauració que no compleix els requisits per poder votar per correu i que si vol té altres maneres d’emetre el vot. Això sí, d’una forma o una altra, caldrà que es desplaci al Principat.

L’organisme de control de les eleccions ha rebut dues consultes procedents del comú d’Andorra la Vella, que és la institució que fa com una mena de primer filtre -els comuns, qualsevol comú, en funció d’on estigui censat l’elector-, demanant si Guillamet complia els requisits perquè se li pogués facilitar tot allò necessari per votar sota la fórmula del dipòsit judicial per correu. El 27 de febrer va adreçar-se a la junta la cònsol major, Conxita Marsol, i divendres passat ho va fer el recentment nomenat cònsol menor, Miquel Canturri. Essencialment la qüestió era la mateixa.

Els requisits que permeten a algú votar per correu són molt concrets, igual com també és concret que un ambaixador resideix en territori andorrà i no a l'estranger tot i que només sortir de casa estigui a Nova York

I, en essència, la resposta ha estat igual en totes dues ocasions. Que no, que Guillamet, no compleix. I per deixar-ho clar, en la segona recomanació emesa, els integrants de la junta electoral reprodueixen alguns articles de la normativa. El vot per dipòsit judicial i alhora per correu es pot sol·licitar si l’elector és resident a l’estranger i consta com a tal en el registre electoral i en les llistes electorals definitives. Sobre aquest principi bàsic hi ha una excepció: “També poden fer ús d’aquesta modalitat de vot els electors que, tot i no constar inscrits al registre electoral com a residents a l’estranger, acreditin que estan cursant estudis a l’estranger o realitzant temporalment una activitat laboral o professional a l’estranger.”

Guillamet viu formalment a l’estranger. Expert en Belles Arts i restauració i immers en el món de l’arqueologia, aquest andorrà originari de Ripoll està casat amb l’actual ambaixadora d’Andorra davant les Nacions Unides (ONU), Elisenda Vives, establerta a Nova York. Resulta, segons recorda la junta electoral, que la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, diu en un certificat que “tots els diplomàtics andorrans i els seus familiars que conviuen amb ells, mantenen sempre i en tot cas i a tots els efectes, la seva residència al Principat d’Andorra”.

Davant d’això i de la documentació aportada per Eudald Guillamet la junta electoral resol per segona vegada en tres setmanes que l’arqueòleg “no entra dins els supòsits que permeten fer ús del vot per dipòsit judicial per correu”. ¿Que podrà votar? És clar. Però fent ús dels altres sistemes. Això és, acudint al col·legi electoral, és a dir, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella el 7 d’abril o fent-ho a partir de dilluns i fins al 6 d’abril a la Batllia. ¿Que caldrà que voli fins al Principat? Si vol votar, sí.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending