Els joves tenen idees clares i propostes engrescadores

Els alumnes de tots els sistemes educatius del país han acudit un any més al Consell General per traslladar diferents proposicions de llei a les comissions que s’han creat

Un any més el Consell General dels joves demostra que no té res a envejar als professionals del món de la política. Els alumnes de tots els sistemes educatius del país s’han reunit en diferents comissions on han traslladat les diferents proposicions de llei i han debatut sobre temes que els preocupen, i molt. S’ha parlat d’habitatge, de doble nacionalitat, de jornada reduïda i de treball per a adolescents. Totes propostes molt engrescadores que demostren que el jovent està ben connectat amb la realitat del país.

Les idees les tenen clares, i què és el que els preocupa, també. La Carlota Prados, de l’Escola de Segona Ensenyança de Santa Coloma ha participat a la comissió on s’ha parlat sobre l’habitatge per als joves. Aquest primer tema ha estat un dels més destacats i l’exconseller general, Quim Miró, ha assegurat que podria arribar a ser aplicable a la realitat. Això demostra que el jovent sap ben bé del que parla. Carlota ha explicat que l’acord al qual s’ha arribat ha aconseguit tancar tots els serrells que tenia la proposició de llei.

La comissió, finalment, ha acordat que l’habitatge tindrà una cota d’edat, “d’entre 16 anys, que és quan poden començar a treballar, fins als 30”, ha puntualitzat Carlota. També s’ha remarcat quin serà el preu, que partirà a partir de 10 euros el metre quadrat. Aquest ha estat un dels principals punts de debat, ha assenyalat Miró, “primer s’havia iniciat amb un preu per un pis de 50 metres i després hem acabat reduint fins al metre quadrat”. Carlota ha afirmat que és un tema que els preocupa, i que a la comissió s’ha pogut constatar, “els pisos estan bastants alts i no sabem si podrem accedir-hi”.

L’actualitat i la realitat del país també ha acabat imposant-se a una altra comissió, on s’ha tractat la doble nacionalitat. L’exconseller general Oliver Alís ha assenyalat que és “un debat que té moltíssima profunditat i que és molt complicat”. Però l’ha sorprès gratament la fluïdesa amb la qual es mouen alguns dels joves per aquests temes. Un d’ells ha estat l’Aleix Espuga, del Lycée Comte de Foix, que ha explicat que es tracta d’una proposició que els hi ha semblat “una necessitat, aquí a Andorra no és legal i pot portar molts contratemps a la població i als residents que volen vindre, per això hem treballat per adaptar-ho i que sigui beneficiós per tothom”.

La darrera proposta que s’ha treballat en el primer tram de comissions del matí ha estat les opcions de moviment estudiantil, per poder sortir fora del país. L’exconsellera Eva López ha assenyalat que és una proposta molt interessant perquè hi ha una inquietud real entre els joves per poder marxar d’Andorra a realitzar els seus estudis. Per la seva banda, l’alumne de l’Escola de Segona Ensenyança d’Ordino, Joaquim Pedragosa, ha apuntat que “hem estat tots d’acord i hem pogut treballar en l’exposició de motius dels articles, i intentarem redactar-ho millor”.

Com tots els anys, hi ha qui participa per viure l’experiència, com el Joaquim, que assegura que ha estat molt enriquidora, “fa molta il·lusió”. Tot i això, no s’hi veu en el futur ocupant un escó. Però també hi ha qui s’hi veu projectat en els consellers i les conselleres que participen amb els a la comissió. Ha estat el cas de l’Aleix i la Carlota, que els hi agradaria formar part de l’esfera política en algun moment de les seves vides. “Espero poder arribar a tenir la formació necessària i arribar a aquestes institucions que ajudin a la gent i poder fer política per vocació i no per interès”, ha remarcat Aleix.

Els qui ja s’hi dediquen també veuen relleus a les cadires de les comissions joves. “És molt interessant, molt engrescador veure les seves propostes i les seves inquietuds, al principi sempre estan més cohibits, però després parlen molt i molt clar”, ha explicat López. D’altra banda, a Miró li ha sobtat que siguin les noies qui més participin i tinguin més soltesa. Alís ha assegurat que “estem molt contents i satisfets de veure’ls debatent projectes de lleis o proposicions que han treballat ells i com els desgranen i posen un criteri propi, ens quedem impressionats de la seva capacitat de com de formats estan i de les ganes que tenen de tirar endavant les institucions del país”.  

Comentaris (1)

Trending