Joventut, populisme i mitjans de comunicació, el debat que podria esdevenir etern

Diversos professionals del sector s’han reunit al vestíbul del Consell General per tractar aquest tema en el marc de la celebració

‘Populisme i mitjans de comunicació’ ha sigut la temàtica i el títol escollits per a celebrar el dia internacional de la Democràcia. Aquest acte arriba amb quasi dues setmanes de retard, ja que oficialment és el dia 15 de setembre, però el debat d’Orientació Política l’ha relegat. L’elecció, segons ha explicat la síndica general, Roser Suñé, anava seguit d’un objectiu contundent, “obrir temes d’interès i que giren al voltant de la salut democràtica”.

Els escollits per participar en aquesta taula de debat han sigut professionals de la comunicació, persones que han estat en contacte amb què és el periodisme andorrà, l’han viscut i l’han treballat. Andrés González-Nandín, coordinador del Diari de Barcelona, Laia Ferré, periodista i ara professora de comunicació, Stefanie Ruano, periodista, sociòloga i community manager i Eva Arasa, periodista i escriptora. L’acte s’ha iniciat amb les definicions de populisme, ja marcant la línia que es seguiria a continuació, assenyalant la part bona i la part mala.

Populisme com a forma de fer política, i populisme com a sentiment de poble. Fent un resum molt breu i que no fa justícia a les explicacions que ha ofert González-Nandín. Prompte ha derivat cap a unes aigües més socials, menys polítiques i el gran debat de l’actualitat: els joves, les xarxes socials i les fake news. Fins i tot, s’ha fet crítica i menció als mems com a font d’informació. No és d’estranyar que s’hagi decantat cap a aquest camí, és de rabiosa actualitat, fa temps que se’n parla i el debat pot ser etern. Ningú té la resposta, tot i que Ferré ha assegurat que s’està en el camí de tornar cap a un periodisme amb matisos, que deixa enrere la sobreinformació.

Però el camí és llarg i la feina molta a fer. Tal com ha indicat Ruano, les xarxes socials són canals creats per a l’entreteniment i el contacte social, però que han esdevingut, per a moltes persones, mitjà de comunicació. “Els discursos d’extrema dreta estan polaritzant a les persones que no tenen altres fonts d’informació”, apuntava González-Nandín. I aquí és on entren de forma directa i sense fre les xarxes. Ferré afirmava que “no contrastem, compartim i divulguem si ens crida l’atenció”.

Per aquest motiu s’ha insistit amb èmfasi en la importància d’educar als joves per tenir criteri, per saber reconèixer què és cert i què no, què és una font fiable i com contrastar el que s’està veient abans de difondre. En aquest sentit, la intervenció del conseller general Ferran Costa ha sigut idònia per a complementar. “És el periodisme l’única ferramenta per desmantellar el populisme?”, qüestionava. La resposta de Ferré ha sigut clara i concisa, “els periodistes podem fer molt per aconseguir-ho, però és igual de necessari que hi hagi una ciutadania crítica”.

Comentaris (1)

Trending