De la inquietud mirant a Lima a una certa calma

La comunitat de peruans a Andorra ha seguit amb preocupació els fets viscuts les darreres hores al seu país, amb la destitució del president Pedro Castillo, el seu intent de dissoldre el parlament i l’ascens de Dina Boluarte al poder

Perú viu moments convulsos. L’enfrontament que des de fa temps es vivia entre el fins ara president Pedro Castillo i la majoria parlamentària ha culminat les darreres hores amb la seva destitució i el nomenament de Dina Boluarte com a nova mandatària. No abans que el dirigent intentés dissoldre sense èxit dissoldre la cambra en el que alguns mitjans consideren un intent fallit de cop d’Estat. Ara, Castillo ja està detingut i la presó. Hores d’extrema tensió que la comunitat andina al Principat ha seguit amb preocupació.

Així ho reconeix Lorenzo Castillo. És el president de l’Associació de Peruans a Andorra i, també secretari general de l’organització que aplega les comunitats de residents a l’estranger. Admet que hi ha hagut moments de certa inquietud pel que podia passar, tot i que ara la sensació ja és de més tranquil·litat. “Clar que parles amb els compatriotes i ho hem anat seguint. Hi havia preocupació, però ara som conscients que, amb l’ascensió de Bouarte, el país, entre cometes, s’ha normalitzat”, ha explicat.

Actualment, la comunitat al Principat arriba a unes 800 persones. Com apunta el president de l’associació, tots eren “conscients de la pugna que s’estava vivint al nostre territori patri”. I recorda que, en la gran majoria de casos, els compatriotes que fa més o menys temps han arribat al país ho van fer “producte de la crisi econòmica i social” del Perú. “Hem anat sortint buscant millors condicions”, remarca.

Lorenzo Castillo apunta, però, que tenia la sensació, fins i tot en el moment de l’intent de dissolució de la cambra per part de l’expresident, que considera “una decisió errònia”, que difícilment tiraria endavant. “Penso que se sabia que no tindria recorregut perquè no tenia prou suport”, ha indicat.

Els fets, però, han centrat moltes de les converses mantingudes entre els peruans residents aquest dijous. Ara, cert, amb una mica més de calma. Castillo, però, també reconeix que, malgrat el canvi de presidència, ells ho hagin de notar en excés. “No tenim gaire esperança que ens ajudi el nou govern a solucionar els problemes que tenim els que estem a l’exterior”, ha manifestat.

Comentaris (1)

Trending