Inici de curs a les universitats en línia: places cobertes, reformulacions i noves creacions

Dos d’aquests centres de formació sembla que s’han assentat i que comencen a assolir certa importància en el panorama educatiu, mentre que les altres tracten d’arrencar o de reinventar-se

L’aterrada de les universitats en línia a Andorra van començar a tenir un fort ressò el 2020, just en ple auge de la pandèmia per la Covid-19, quan pràcticament tots els estudis passaren a ser a través d’una pantalla. El principal motiu que s’apuntava, principalment des d’Espanya, lloc de procedència d’aquestes entitats, eren les limitacions que s’estaven imposant per a aquesta mena de formacions. El cas és que, sigui com sigui, en 2021 el Principat s’ha vist amb quatre centres que ofereixen estudis ‘a distància’, i l’inici de curs per a cadascun d’ells no pot ser més desparell.

Per una banda, es troben aquelles que sembla que s’han assentat, que comencen amb força i amb les places plenes d’alumnes. Es tracta de la Universitat Carlemany, que va fer la celebració de l’inici de curs fa uns dies, i de la ‘European University’ (eUniv), que ha arrancat amb més discreció. El creixement d’ambdós centres ha sigut brutal d’un any per a l’altre, augmentant de forma considerable els graus i les possibilitats que ofereixen als estudiants.

En primer lloc, la Carlemany, que forma part de Planeta Formación i Universidades, ha aconseguit ampliar la seva oferta formativa de dos a vuit graus. En 2020, únicament es podien cursar Disseny i Enginyeria d’Organització Industrial. Aquest curs arrenquen amb Ciències Ambientals, Data Science, Nutrició Humana i Dietètica, Psicologia, Administració d’Empreses i Informàtica. Totes elles amb les 30 places cobertes, fent així un ple absolut pel que fa a les inscripcions al curs. Des de la mateixa universitat expliquen que els graus que més demanda han tingut han sigut els relacionats amb la salut, tot i que alguns encara estan a l’espera d’aconseguir l’oficialitat.

El rector Ramon Copons durant el seu discurs.

Relacionat

La Universitat Carlemany inaugura seu amb 1.200 alumnes matriculats de 50 països

Pel que fa a l’eUniv, el curs passat va fer una mena de ‘prova pilot’, en què únicament tenia tres alumnes per curs, finalitzant amb 54 estudiants i vuit de doctorat. Des de la universitat la titllen de vertader èxit, i realment ho degué ser, perquè aquest any sembla que arrenquen amb pràcticament les 120 places cobertes de les quatre càtedres de recerca: Arts i Humanitats, Ciències Econòmiques i Socials, Ciències Jurídiques i Polítiques i Filologia Catalana. En aquest cas, el grau més demandat és el de Dret.

Quant al perfil de l’estudiant en línia, els d’ambdues universitats són bastant similars. Persones de menys de 35 anys, amb formació prèvia i que, en gran part dels casos es troben treballant actualment i la formació a distància els permet compaginar les dues coses. La procedència també és similar, principalment Espanya i Amèrica Llatina. Els estudiants andorrans no semblen ser un percentatge molt elevat, per no dir pràcticament inexistent en aquesta demanda.

A l’altra cara de la moneda es troben la Universitat Oberta La Salle (Uols) i la Humanium. En el primer cas, s’ha anunciat recentment que es deixa enrere l’activitat acadèmica com es coneixia fins ara, i es comença un nou projecte en una línia nova. La Uols hi és a Andorra des de 2013, on era l’única amb aquestes característiques al país. Ara, sembla que amb l’arribada de competència, s’ha vist obligada a reinventar-se i adaptar-se al que s’està oferint per altres bandes.

Logotip de la UOLS

Relacionat

La Universitat Oberta La Salle tanca suposadament per reinventar-se

Al final de la llista, no per menys important sinó per ordre d’arribada, es troba la Humanium. Va aterrar a Andorra a principi de curs i, com seria d’entendre, encara no ha pogut aconseguir posar en marxa la seva activitat acadèmica, que estarà centrada en el món musical. Un aspecte que sobta, ja que les formacions en aquest àmbit solen fer-se fora de les universitats. Tot i això, el Govern ja ha aprovat la creació del títol de màster en gestió musical, i l’entitat ja hauria demanat diverses validacions més que, de moment, no han arribat.

Comentaris (1)

Trending