Els ingressos de l’impost ‘fantasma’

El pla d’equilibri financer enviat per Finances al Consell General preveu recaptar enguany sis milions d’euros per la taxa al carboni, tot i que grups de la majoria i Govern ja han acordat que la seva aplicació s’ajornarà fins al gener del 2022

El passat dilluns, grups parlamentaris  i Govern -més concretament, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvo- anunciaven la decisió d’ajornar fins a l’any vinent, fins a gener, l’aplicació de la taxa al carboni. Per això, no deixa de resultar, com a mínim, sorprenent, un dels punts del pla d’equilibri financer que Finances ha fet arribar al Consell General, juntament amb la modificació pressupostària necessària per fer front a les despeses no previstes generades per la pandèmia. En ell, s’assegura que es preveuen ja ingressos per aquesta figura. Alguna cosa, queda clar, ha fallat.

Perquè les declaracions fetes dilluns (i també les esmenes presentades) són ben clares: la taxa no s’aplicarà enguany. Ara bé, aquesta no és pas la previsió que surt reflectida al document ja entrat a tràmit al Consell General. En aquesta ‘Actualització del pla d’equilibri financer, del 31 de maig del 2021, del pressupost extraordinari destinat al finançament de les despeses derivades de la situació d’emergència sanitària causada pel nou coronavirus SARS-CoV-2’ s’analitzen com variaran les diferents partides dels comptes del Govern. I una d’elles és la dels ingressos per impostos indirectes.

Aquesta partida, cal tenir-ho present, és de les més afectades per la pandèmia i, sobretot, pel fet que durant bona part dels primers cinc mesos de l’any l’arribada de turistes i visitants fos gairebé una quimera per culpa de les dures restriccions dels països de l’entorn. De fet, es preveu que la davallada de recaptació amb relació al que s’havia pressupostat arribi als 38 milions: de 283,44 milions a 245,445.

La davallada, de fet, inclou una revisió de la previsió d’ingressos provinent de la taxa. En el seu dia, es va estimar ingressar vuit milions d’euros, la meitat de la nova figura i l’altra meitat provinent d’una reconversió de l’impost especial sobre la importació d’hidrocarburs. Ara, s’admet que hi haurà una reducció de la recaptació: a sis milions, tres i tres. Clar que això no té en compte que la figura, almenys si la llei se la crea s’aprova tal com van indicar dilluns els grups parlamentaris, no serà d’aplicació fins al gener. Per tant, la realitat és que, pel 2021, no hi haurà cap ingrés. Tot just els que inicialment s’agafaven dels impostos especials.

El document també revela que la voluntat de Govern d’impulsar una altra taxa, la turística, es manté ben viva. Això sí, de cara a l’any 2022 com ja es preveia. Els plans, en aquest cas, no ha variat. S’entén que, a partir de llavors, aquesta figura podria suposar uns ingressos de quatre milions anuals.

Comentaris (5)

Trending