La importància de la marca

(AMB VÍDEO) Aquest divendres s’inicia, tradicionalment, un dels períodes vacacionals més importants de l’any, davant del qual cal deixar la casa a punt perquè no la visitin els lladres

Comentaris

Sigui transparent o de fil de silicona, la marca, a la porta, és molt important. Aquest divendres s’inicia, s’ha iniciat de fet, el que és tradicionalment un dels períodes vacacionals més importants de l’any. I en vista a les vacances dels uns, cal pensar que n’hi ha d’altres que intentaran treballar tant com puguin. Es diuen lladres i la policia mira d’evitar-los. D’aquí que un element important és observar si en el marc de les portes hi tenim algun tipus de marca.

Els delinqüents solen usar-ne de dues classes, sempre situats entre la porta i el marc. Un de transparent i que cau si la porta s’obre i un altre que és un fil de silicona, tot sovint del mateix color de la porta -marronós o fins i tot de color groc- i que es trenca només empènyer una mica el portal. La policia fa aquests dies recomanacions per mirar de frenar els furts amb força a domicili. Si en el mateix edifici on hom viu es té bona relació amb algun veí que no té la sort de poder fer un descans, no va malament demanar-li si pot fer un repàs a la porta aquests dies i en cas de veure alguna cosa anòmala, advertir al cos d’ordre. De fet, suposadament, si veu la marca en porta aliena, suposadament abans l’haurà vist a la casa pròpia.

Fonts policials han assegurat que no hi ha hagut cap mena d’onada de robatoris ni res que se li assembli. De fet, la darrera acumulació important de furts cal buscar-la pels volts de Sant Esteve i, anteriorment, a l’estiu passat. Els delinqüents sempre busquen moments de sortides massives. Per a d’altres tipus de furts, en canvi, esperen a moments de màxima ocupació. Per exemple, per actuar en establiments comercials i robar-hi mercaderia. Però aquest, ara per ara, no és l’objecte principal de preocupació.

L’EXPLICACIÓ POLICIAL

Vistes les accions delictives que es van denunciar en el seu moment al Principat per diversos furts amb força a l’interior de domicilis particulars, perpetrats per bandes organitzades i especialitzades en aquests tipus de delictes, explica la policia, “es va detectar que algunes d’aquestes bandes marquen les portes dels domicilis amb una espècie de cola, enganxat ja sigui a la part superior o l’inferior de la porta, que fixen al bastiment de la mateixa”.

“És habitual que la persona de la banda dedicada a aquests marcatges ho faci en totes les portes d’un mateix edifici, de manera que al tornar, normalment a l’endemà, si el fil està intacte, entenen que a l’interior d’aquell pis no hi ha ningú i passa a ser el seu objectiu forçant el pany i entrant amb total calma a perpetrar el robatori”

Aquesta mena de marcadors els utilitzen per tal de “controlar si al pis ‘marcat’ s’hi ha entrat recentment, de manera que si el filament està trencat, entenen que els seus ocupants estan al Principat i possiblement fins i tot a dins, descartant d’aquesta manera entrar en aquest immoble”. S’apunta també el fet que “és habitual que la persona de la banda dedicada a aquests marcatges ho faci en totes les portes d’un mateix edifici, de manera que al tornar, normalment a l’endemà, si el fil està intacte, entenen que a l’interior d’aquell pis no hi ha ningú i passa a ser el seu objectiu forçant el pany i entrant amb total calma a perpetrar el robatori”.

Si es localitza qualsevol tipus de marcador, ja s’ha dit, cal avisar la policia. I també cal fer el mateix si, malauradament, es descobreix que el nostre pis ha estat objecte de la visita dels lladres. “En cas que havent tornat, després d’una absència de dos o tres dies al vostre domicili, en obrir la porta veieu que heu estat objecte d’un furt amb força, dins del possible s’ha de mantenir la calma, no tocar res ni alterar l’escenari que us trobeu i aviseu el més aviat possible a la policia”.

En un comunicat, el cos també recalca com un fet “important” que “si algú sap que els seus veïns no estan al Principat i senten soroll provinent d’un pis que hauria d’estar buit, aviseu la policia”. I encara deixen els especialistes policials una darrera recomanació: “Tot i que avui dia els malfactors compten amb material per obrir els panys de les portes en pocs segons i sense deixar traça, es recomana tancar la porta amb doble volta de clau”.

Etiquetes

Comentaris

Trending