Les imatges portugueses més andorranes

Mireia Medeiros ha sigut l’encarregada de fer les fotografies que el Grup de Folklore ha exposat al Museu do Traje, a Viana do Castelo, i fetes a la Casa d’Areny-Plandolit, Casa Rull i Casa Cristo

Les 18 fotografies fetes per Mireia Medeiros, que forma part de la direcció del Grup de Folklore Casa de Portugal, han viatjat aquesta setmana des d’Andorra fins a la ciutat de Viana do Castelo. ‘Retrats d’ara i d’abans’ ja va ser exposada al país, sent un reflex de la cultura i la tradició lusitana al Principat, i ara es reverteix la situació.

“Les cultures són diferents, però tenim moltes coses en comú”, explica Medeiros. I així es reflecteix a les fotografies, que mostren situacions viscudes per la comunitat portuguesa al segle passat en espais tradicionals andorrans, com són els museus. És la combinació perfecta entre cultures, la conjunció entre espais i persones que han acabat involucrant-se de manera històrica i que tenen com a resultat persones amb arrels lusitanes, però que han nascut al Principat.

Una imatge de l'interior del Museo do Trajo.

Relacionat

Viana do Castelo mostra l’exposició fotogràfica del Grup de Folklore Casa de Portugal

Tot i que Medeiros és l’artifice de les fotografies, el seu treball no hagués sigut possible sense la participació de Cami Gonçalves. “Ella en sap molt de vestimenta tradicional i d’història portuguesa i és la que va escollir els escenaris als museus i la que va indicar com serien les recreacions”. Juntes, han aconseguit representar situacions típiques, com una estampa d’una família burgesa, o altres més impactants, com un moment postpart. “Teníem a l’àvia, la mare i un bebè, i és una de les que més em va sobtar i de les que més m’agraden”, afirma Medeiros.

Un dels moments de la inauguració de l'exposició
Un dels moments de la inauguració de l'exposició

Els participants han sigut nuclis familiars amb arrels portugueses, que actualment tenen la seva residència a Andorra i que formen part d’aquesta comunitat que té una alta representació al país. Aquesta iniciativa del Grup de Folklore neix “perquè no podem quedar-nos quiets” arran la situació sanitària actual, ja que les seves activitats habituals, com els balls o els viatges, han quedat completament paralitzats. “Hem portat endavant un conjunt d’iniciatives per estar actius seguint sempre els protocols i les mesures”.

I ara, aquesta iniciativa en concret, els ha portat a Viana do Castelo. Ha portat aquesta conjunció de cultures fins a l’anomenada ‘capital del folklore portuguès’. Segons explica Medeiros, moltes persones residents a Andorra són de la zona, però, a més, es té un contacte molt estret entre el poble lusità i la capital del Principat. La Câmara Municipal de la ciutat ha creat, a més, un catàleg que fa referència a la mostra, on tot s’explica i on es parla d’Andorra, tornant al nexe d’unió entre els dos països. Respecte a poder veure el seu treball en aquestes parets, Medeiros afirma que “és el nostre punt de referència i ens enorgulleix molt poder fer aquí l’exposició”.

Mireia Medeiros durant l'exposició
Mireia Medeiros durant l'exposició

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending